Trist slutt på landslagsåret

Norges Tore Reginiussen (t.h.) i duell med Vladimir Gomenjuk i privatlandskampen i fotball mellom Ukraina og Norge på Dnipro Arena i Dnepropetrovsk onsdag kveld. Foto: Erlend Aas / SCANPIX.

<pEt straffespark og et rødt kort ødela Norges muligheter til å redde stumpene av en fryktelig landslagssesong, men Ukrainas 1-0-seier var fullt fortjent.</p

Dnepropetrovsk (NTB-Sjur Natvig): Åge Hareides menn avsluttet sitt vonde år med en ny svak kamp, og skapte ikke en eneste ordentlig målsjanse på 90 minutter. Hadde det ikke vært for flere glitrende redninger av Jon Knudsen i 2. omgang, kunne det blitt tennissifre.

Romans Lajuks fra Latvia var en superstreng dommer som fra første spark viste at han blåste for den minste kontakt. Norge fikk svi for det i novemberkulda i Dnepropetrovsk. Først fikk Tore Reginiussen straffe mot seg, så ble John Arne Riise utvist for munnbruk.

I det 26. minutt ble Reginiussen utfordret av venstrekanten Sergej Nazarenko, som gikk i bakken etter Tromsø-spillerens taklingsforsøk. Lajuks pekte på straffemerket, og Ukraina fikk et billig ledermål.

Jevgen Seleznjov rullet straffesparket midt i mål, men Jon Knudsen hadde kastet seg til venstre og var sjanseløs.

Forsto ikke

Ukraina var best i første omgang mot et norsk lag som ikke maktet å skape særlig spill eller mer enn en håndfull halvsjanser. Men oppgaven ble mer enn vanskelig da Riise snaut fem minutter ut i annen omgang ble sendt hoderystende av banen med direkte rødt kort.

Han slo ut med armene da han passerte Åge Hareide, som trolig var like lysten som alle andre på å vite hva Riise hadde sagt, som fikk linjemannen til å vifte så febrilsk med flagget.

De norske kunne riktig nok være oppgitt over dommeren, men har like stor grunn til å være oppgitt over seg selv. Laget ble løpende mellom mot ballsikre ukrainere som skapte det som var av sjanser både før og etter utvisningen.

Norge la om til 3-4-2 i håp om en utligning, men var ikke i nærheten. I stedet viste Knudsen klasse da vertene radet opp store sjanser. Enhåndsredningen på Artem Milevskijs skudd var fenomenal.

Tangering

Ett minutt før slutt byttet Hareide inn sin tredje debutant for kvelden, Erik Huseklepp, og tangerte Tor Røste Fossens norske rekord i forbruk av landslagsspillere: 97 stykker (Hareide på 58 kamper, Røste på 94).

Et par minutter senere hadde han gjennomført den første seiersløse landslagssesongen siden Røste Fossens lag i 1978.

Sifrene er stygge å se på: 4 uavgjorte og 4 tap, 6-13 i målscore og første landslagssesong uten seier på 30 år. Bare en gang har Norge spilt flere landskamper i ett år uten å vinne, og det var i 1961 (9 kamper).

Onsdagens prestasjon bar ikke håp om snarlig lysning. Det gjør heller ikke neste motstander: Tyskland borte i februar. (©NTB)