Havarert skip i Oslofjorden ligger ustabilt

Det 97 meter lange sementskipet Crete Cement med 13 personer ombord gikk på grunn i Grisebukta utenfor Fagerstand i Oslofjorden onsdag morgen Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.
Det 97 meter lange sementskipet Crete Cement med 13 personer ombord gikk på grunn i Grisebukta utenfor Fagerstand i Oslofjorden onsdag morgen Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.

<pDet havarerte lasteskipet Crete Cement ligger ustabilt ved Fagerstrand på Nesodden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Alexander Vestrum): Skipet har 115 tonn tungolje om bord, men det er ikke meldt om lekkasjer.

Det 97 meter lange skipet, som er lastet med 5.000 tonn sement, grunnstøtte rett før klokken 7 i Grisebukta i Oslofjorden. Verken mannskapet på tolv personer eller losen som var om bord ble skadd i grunnstøtingen.

– Skipet er ustabilt. Det tar inn vann, og synker sakte, forteller beredskapsvakt Hilde Dolve ved Kystverkets beredskapsavdeling i Horten til NTB.

Tungolje

Så langt er det ikke meldt om lekkasjer fra havaristen, men oljevernberedskapen i området er klar til å bli mobilisert hvis det blir nødvendig.

– Skipet har 14 tonn marin diesel, 115 tonn tungolje og rundt 5 tonn smøreolje om bord, sier Dolve.

Det er lagt ut oljelenser rundt skipet.

– Nødlossingsutstyr er på vei. Så når havaristen er stabil, kan det losses olje, forteller hun.

Forsøkt reddet

Mannskapet valgte å kjøre skipet på grunn i Grisebukta ved Fagerstrand utenfor Nesoddlandet på grunn av store lekkasjer. Det grunnstøtte først noe lenger ut fra land, men kom seg av grunnen.

Deler av mannskapet ble evakuert over i en annen båt ved 8.15-tiden. Litt over klokka 8.30 ble forsøket på å redde skipet gitt opp, og de siste tre personene forlot fartøyet.

Crete Cement er registrert på Bahamas og hadde et mannskap på tolv samt los om bord. Det eies av KGJS Cement, et datterselskap av Kristian Gerhard Jebsen Skibsrederi.

Havarikommisjonen på plass

Elleve av mannskapet er tatt hånd om ved et mottakssenter som Nesodden kommune har opprettet, forteller operasjonsleder Anders Oksvold i Follo politidistrikt til NTB.

Der er også Statens havarikommisjon for transport til stede. Losen og kapteinen var onsdag ettermiddag igjen ved havaristen, men skal slutte seg til resten av mannskapet etter hvert.

Fant feil på skipet

Crete Cement på kontrollert 5. september i år, da det lå til havn i Slemmestad i Buskerud.

Sjøfartsdirektoratet slo i kontrollrapporten fast at det var mangler ved navigasjonssikkerheten om bord, og nevner spesielt skipets kartmateriale. Inspektørene var heller ikke fornøyd med skipets brannvarslingsanlegg, skriver Aftenposten.no.

Også ved en kontroll to uker tidligere skal det ha blitt funnet mangler, blant annet med utsikten fra broen. Ifølge rederiets pressetalsmann, Per Rønnevig fra PR-byrået MTI, var feilene rettet opp.

Personvernpolicy