Fullfinansiering

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å få fullfinansiert en bolig er blitt vanskeligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å låne hele kjøpesummen til hus eller leilighet har blitt vanskeligere etter at Finanstilsynet bestemte at man normalt bare skal få låne 90 prosent av kjøpesummen.

Normalt går lånegiverne opp til 80 % av kjøpesummen uten noen problemer både ved kjøp og refinansiering. Det er ikke noen faste normer for hva som er mulig å oppnå, men følgende tas hensyn til:

  • Banken vil se på hvor god betjeningsevne og kundeforhold du har. Hvis du har en disponibel nettoinntekt som er høy også etter låneopptaket, vil svært mange banker kunne gi deg en høyere belåningsgrad.
  • For å få en fullfinansiering er mange avhengig av å få pant i en annen eiendom, normalt foreldrenes. Fordelen med å ta pant i annenmanns eiendom er at finansieringen blir billigere (foruten at det blir lettere å få lån).
  • Et annet alternativ er å få en kausjon på det som går utover den tilstrekkelige sikkerheten. Renten på kausjonslånet er høyere enn om man får pant. Naturlig nok er det også her foreldre som er mulige kausjonister. Arbeidsgiver kan i noen sjeldne tilfeller være villig til å kausjonere.
  • For å få til en fullfinansiering, må du innhente tilbud fra egen bankforbindelse og andre banker i nærheten. Det er lettere å få til en fullfinansiering hvis du søker banken om hele lånet. Å splitte lånet opp i to deler, er ingen god idé, fordi ingen bank er interessert i bare den risikoutsatte delen av lånet.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.