Bokhandlerprisen til Renbergs festligste bok

Fikk Bokhandlerprisen 2008 for romanen «Charlotte Isabel Hansen». Foto: Scanpix/Heiko Junge.
Fikk Bokhandlerprisen 2008 for romanen «Charlotte Isabel Hansen». Foto: Scanpix/Heiko Junge.

<p– Det er den festligste boka jeg har skrevet, sier Tore Renberg etter å ha fått Bokhandlerprisen 2008 for romanen «Charlotte Isabel Hansen».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Arnt Folgerø): Romanen er den tredje i rekken der hovedpersonen er Jarle Klepp. Til neste høst kommer den fjerde boka som utspiller seg i Jarle Klepps univers, opplyser Renberg etter at han mandag hadde fått tildelt prisen i Litteraturhuset i Oslo.

I årets bok er Klepp framgangsrik litteraturstudent i Bergen. Året er 1997 da Klepp får brev fra politiet om at han er far til Charlotte Isabel Hansen, unnfanget mens Klepp har vært på fylla, og nå må han bli voksen.

Julehandelen

Flere tusen ansatte i 600 bokhandler landet rundt har vært med på avstemningen om hvem som skulle få Bokhandlerprisen i år. Og avstemningen i år skiller seg fra foregående år ved at alle deltakere i første valgrunde fritt fikk velge ei bok. Fra denne avstemningen ble de 15 mest populære bøkene nominert til avslutningsrunden, som altså førte til at Renberg vant.

Avstemningen viser hvilken bok de bokhandleransatte har mest tro på i handelen fram til jul, ble det påpekt i en av de mange talene i tilknytning til pristildelingen.

Passer til prisen

Julesalget betyr mye for norske forfattere, men det er neppe det viktigste for Renberg, som til NTB sier at han har levd av sitt forfatterskap siden 2003. Da ga han ut «Mannen som elsket Yngve», som ikke for så lenge siden også gikk som film på norske kinoer.

Ifølge forlagssjef i Oktober, Geir Bredahl, har Renberg ønsker seg et stort publikum siden han debuterte i 1995.

– Da fikk han debutantprisen, men boka solgte bare noen hundre eksemplarer, forteller Bredahl, som mener at bokhandlerne i år har valgt en forfatter som passer godt til prisen.

Roser innkjøpsordningen

Og Renberg hadde gode ord til bokhandlerne som han i sin takketale kalte forfatternes soldater i bokmarkedet. Renberg hadde også noen ord rettet til den frammøtte kulturministeren, Trond Giske (Ap).

Prismottakeren sa at Norge har den beste innkjøpsordningen for bøker i verden, men i samme slengen uttrykte han frykt for at ordningen skal falle bort. Det er fort gjort å rive ned noe det har tatt langt tid å bygge opp, påpekte Renberg.

Giske slo i sin tale fast at boka er det mest brukte kulturtilbudet i Norge, og i løpet av vinteren kommer regjeringen med ei stortingsmelding om bibliotekene. På streiftog både innen- og utenlands hadde Giske lagt merke til at bibliotekene ikke bare er et sted der folk låner bøker, men også et sted der folk møtes. Og det kan kanskje være et signal om føringer i den bebudede stortingsmeldingen.

Personvernpolicy