Apokalyptisk stemning

Satyricons Frost foretrekker D.D.E. fremfor Springsteen. Foto: Indie Distribution (promo)
Satyricons Frost foretrekker D.D.E. fremfor Springsteen. Foto: Indie Distribution (promo)

<p- Vi lar aldri Satyricon bli et forum for politiske holdninger; vårt virkefelt er helt og holdent spirituelt, forteller Frost i Satyricon. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trommeslager Frost i Satyricon har snakket med ABC Nyheter om bandets nye plate «The Age Of Nero», ideologi, favorittlåter, inspirasjonskilder D.D.E. og Champagne .

- Bakgrunnen for bandnavnet?
- Bandets første gitarist kom opp med navnet, men ønsket å holde intensjonen bak valget for seg selv. Vi føler uansett at navnet klinger bra og er riktig for oss. Det har etter hvert fått en ny og symbolsk mening som kvalitetsstempel og navnet vi har gitt vårt livsverk.

- Bakgrunnen for tittelen på albumet?
- «The Age Of Nero» er et konsentrat av musikken på plata og hva Satyricon handler om i 2008: Apokalyptisk stemning, en litterær referanse til bandnavnet (Petronius Arbiters «Satyricon» som omhandler dekadensen i keiser Neros Roma), mørke («nero» = «svart») og Satyricons speiling av undergangsdriften i vår egen tid - som har en parallell i Romerrikets undergang. Man kunne skrevet en bok om denne tittelen.

- Beskriv musikken og ideologien til bandet.
- Musikken vår er like levende som våre egne liv; den forandrer seg derfor sterkt fra plate til plate. På «The Age Of Nero» låter vi fast og autoritært, potent, mørkt og ildfullt. Vår ideologi er å la musikken være hovedmotiv og drivkraft, og å yte den all tenkelig respekt og dedikasjon. Vi lar aldri Satyricon bli et forum for politiske holdninger; vårt virkefelt er helt og holdent spirituelt.

- Plukk ut to favorittlåter fra skiva og forklar valgene.
- I dag plukker jeg ut «Black Crow On A Tombstone» som har voldsomt fengende tema, øs og likevel en sterkt tilstedeværende og mørk stemning. Som nummer to velger jeg «Die By My Hand» der første del er intens, mektig og drivende for deretter å gli over i en isende kald og atmosfærisk del to. I morgen hadde jeg kanskje valgt to andre låter som hadde passet den dagens stemningsleie bedre.

«Under A Funural Moon» er Frosts favorittalbum.«Under A Funural Moon» er Frosts favorittalbum.

- Tre beste album gjennom tidene?
- Darkthrone: «Under A Funeral Moon». Kvintessensen av norsk black metal; genialt skrevet, fremfört og produsert.

- Bathory: «Bathory». Skitten, turboladet rock'n'roll med en genuint mørk, magisk og rå stemning som gjennomsyrer plata.

- Klaus Schulze: «Irrlicht». Elektronisk/ambient mesterverk fra 1973; hypnotisk og flytende og kanskje mer stemningssettende enn noen annen plate jeg vet om.

- Vinyl, CD-er eller iPod?
- Vinyl.

- Favorittbok med begrunnelse?
- Klarer ikke helt å bestemme meg for om det blir «American Psycho» av Bret Easton Ellis eller «Magic Without Tears» som er en samling brev signert Aleister Crowley. Førstnevnte bok er genial i måten absurde scener og handlinger kombineres med blodig alvor; språkføringen og detaljskildringene er også mesterlige. Sistnevnte bok er underholdende, underfundig og eksentrisk; preget av lysende intelligens og innsikt utenom det vanlige, men også en dose galskap.

- Favorittfilm med begrunnelse?
- «Eraserhead» av David Lynch. Jeg blir totalt fanget av den marerittaktige handlingen og hvordan abstrakte strukturer er fremstilt filmatisk. Et stort kunstverk.

- Hvem er tidenes kuleste artist?
- Jim Morrison fra The Doors hadde høy coolhets-faktor. Han utstrålte selvsikkerhet, unik sangstemme, sex-appeal og personlig stil.

- Hvem er tidenes beste produsent?
- Rick Rubin er høyt oppe på min liste; kanskje høyest.

- Hvem er tidenes beste vokalist?
- Jeg tar meg igjen friheten til å velge to. Satyr er en vokalist som jeg synes fortjener langt mer anerkjennelse for sitt vokalarbeid enn han har fått; jeg mener at han er den fremste vokalisten på sitt felt per i dag og antagelig noensinne. Dernest trekker jeg frem Diamanda Galás; et absolutt unikum. Hennes vokale prestasjoner trenger inn til margen.

- Hvem er tidenes mest underkjente artist?
- Det finnes artister/utøvere innen mange musikalske disipliner som har gjort banebrytende arbeid på sine respektive felt uten noensinne å ha blitt anerkjent for det. Med tanke på den musikalske tradisjon jeg selv tilhører, blir det nærliggende å nevne Snorre Ruch/Thorns, som nærmest egenhendig skapte det unike norske black metal-soundet eller i alle fall la det reelle grunnlaget. Thorns har utvilsomt en viss status, men er dog oversett eller misforstått av langt de fleste - både innenfor og utenfor metal-scenen. Særlig innenfor.

- Hva heter Norges beste album gjennom tidene?
- «Under A Funeral Moon» av og med Darkthrone

- Beste konsertopplevelse?

Spilte på Hovefestivalen i sommer. her med vokalist Satyr. Foto: Tor Erik Schrøder (Scanpix)Spilte på Hovefestivalen i sommer. her med vokalist Satyr. Foto: Tor Erik Schrøder (Scanpix)

- Oj. Synes det blir svært vanskelig å sette ulike konsertopplevelser opp mot hverandre; det er så mange faktorer som spiller inn. En konsert som gjorde sterkt inntrykk på meg var svenske Änglagård på Chateau Neuf i 1993 (eller var det '94?). Å se Venom live på Metal Gods-festivalen i Italia i 2006 var også stort. Jeg hadde lave forventninger, men fikk se et band som låt langt bedre live enn i sine glansdager på 80-tallet og hadde originaluttrykket i behold.

- Hvilke plate var den siste du kjøpte og hvorfor?
- Den siste platen jeg kjøpte var, om jeg ikke husker feil, «Cyborg» med Klaus Schulze. Den manglet i samlingen.

- Til slutt; velg mellom følgende:

- Metallica eller Slayer?
- Slayer.

- The Beatles eller Rolling Stones?
- The Beatles.

- Sex Pistols eller The Clash?
- Sex Pistols.

- Nirvana eller Pixies?
- Har ikke noe forhold til noen av bandene, men sier Nirvana på grunn av trommespillet til Dave Grohl.

- Black Sabbath eller Deep Purple?
- Black Sabbath.

- AC/DC eller Kiss?
- AC/DC.

- D.D.E. eller Bruce Springsteen?
- Vi har truffet gutta i D.D.E. noen ganger og de er knakende gode karer, så da velger jeg dem. Men jeg skal ikke hevde å ha fullt grep på hverken deres musikk eller Bruce Springsteens.

- Guns N'Roses eller Ratt?
- Nei takk.

- Udo Dirkschneider eller Joey Tempest?
- Udo, hvis jeg må velge.

- Venom eller Celtic Frost?
- Begge deler (brum-brum).

- Munch eller Nerdrum?
- Munch.

- Darkthrone eller Emperor?
- Darkthrone.

- Rick Rubin eller Martin Birch?
- Rick Rubin.

- Live eller studio?
- Studio. Uten studioinnspillinger og arbeidet forut for den prosessen, ingen livespilling.

- Wagner eller Mozart?
- Tja, hva skal man si? Jeg har intet nært forhold til noen av komponistene, men synes begge har laget enkelte fremragende verk. Wagner blir liksom det forventede svaret, så det er mer i Satyricons ånd å svare Mozart.

- Nietzsche eller Kant?
-Nietzsche

- La Vey eller Crowley?
- Crowley er mer interessant, men begge kom med relativt frisk tankegods.

- Champagne eller øl?
- Det kommer an på anledningen. Champagne skal man jo ha til frokost, til lunsjen er øl mer passende.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Personvernpolicy