Føler seg sviktet

<p class="hidden"> </p>
 

<pIslands president skjelte ut sine nærmeste allierte i et middagsselskap.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islands president Ólafur Ragnar Grímsson skjeller ut allierte som Sverige, Danmark og Storbritannia, og anklager dem for å vende islendingene ryggen.

Under en lunsj med utenlandske diplomater i Reykjavik fredag, kom Grímsson med en kraftig utblåsning.

Sjokkerte diplomater kunne knapt tro sine egne ører, viser et notat fra den norske ambassaden som Klassekampen har fått tilgang til.

– Presidenten gikk i harde ordelag ut mot mange av landene som var representert, inkludert Sverige og Danmark. Presidenten kom med direkte fornærmende utsagn mot britene, heter det i notatet.

Ólafur Ragnar Grímsson truet med å søke nye allierte, ettersom Islands tidligere allierte ifølge ham har sviktet det kriserammede landet.

– Nord-Atlanteren er viktig for Norden, USA og Storbritannia. Det er et faktum disse landene nå synes å ignorere. Da må Island heller få seg nye venner, sa Grímsson ifølge referatet.

Grímsson foreslo videre å invitere Russland til å benytte den gamle amerikanske flybasen på Keflavik, noe som fikk den russiske ambassadøren «litt forbauset og smilende» til å understreke at landet ikke har noe behov for dette, heter det videre i referatet.

Presidentens utfall «skapte nærmest vantro og oppgitthet blant de tilstedeværende ambassadørene», konstaterer den norske ambassade i sin orientering til Utenriksdepartementet.

De eneste som fikk ros under lunsjen, var Norge og Færøyene som ifølge Grímsson har vist seg som Islands venner under krisen.

Grímsson har bakgrunn fra SVs islandske søsterparti og har ingen formell utenrikspolitisk makt.

Personvernpolicy