- Goma er truet

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->  FN-styrker har sammen med kongolesiske regjeringsstyker ordre om å beskytte Goma for enhver pris. Her monterer kongolesiske styrker et maskingevær utenfor Goma. Foto: AFP Photo / Yasuyoshi Chiba / Scanpix.
FN-styrker har sammen med kongolesiske regjeringsstyker ordre om å beskytte Goma for enhver pris. Her monterer kongolesiske styrker et maskingevær utenfor Goma. Foto: AFP Photo / Yasuyoshi Chiba / Scanpix.  
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFN har ordre om å beskytte provinshovedstaden Goma i Kongo for enhver pris. Flyktningehjelpen beskriver situasjonen som ”fryktelig.”</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at våpenhvilen ble brutt onsdag, truer opprørsgeneralen med angrep på provinshovedstaden Goma, øst i det konfliktherjede Kongo.

Ifølge Flyktningehjelpen er byen nå truet. Det er i denne byen Flyktningehjelpen og flere andre organisasjoner har sine hovedbaser.

- Goma er helt klart truet. Laurent Nkunda står med sine tropper i Kibati, rundt ti kilometer utenfor Goma. Han har over 4.000 soldater til sammen, og oppfattes som en stor militær trussel. Soldatene hans er godt trente, godt utstyrte og disiplinerte, sier generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen på telefon fra Goma.

- Uansett hva det koster

Elisabeth Rasmusson i Flyktningehjelpen beskriver situasjonen i Kongo som fryktelig. Foto: Flyktningehjelpen / Astrid Sehl.Elisabeth Rasmusson i Flyktningehjelpen beskriver situasjonen i Kongo som fryktelig. Foto: Flyktningehjelpen / Astrid Sehl.

Hovedkonflikten står mellom hutuopprørere med tilknytning til det gamle folkemordregimet i Rwanda, og tutsiopprørere med like sterke bånd til dagens regime i nabolandet. En rekke våpenhviler og fredsavtaler er brutt det siste året, og tutsiopprørere, under ledelse av Laurent Nkunda, innledet i august en ny storoffensiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden da har ytterligere 250.000 mennesker blitt drevet på flukt, i tillegg til de rundt 800.000 som allerede var på flukt.

FN-styrken i Kongo (MONUC) teller i dag 17.000 mann, hvor 6.000 av disse holder til i Nord-Kivu-provinsen der tutsiopprørerne har rykket fram. I Goma har Monuc kun 1.000 soldater.

- Vil dere være i stand til å beskytte byen med så få soldater?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vår ordre er å beskytte byen uansett hva det koster, sier pressetalsmann Madnodje Mounoubai i Monuc til ABC Nyheter.

- Dere har 17.000 soldater i landet. Vil dere flytte flere til Goma dersom situasjonen skulle tilspisse seg?

- Det er en avgjørelse hovedkvarteret må gjøre, men svaret mitt er at vi har den muligheten hvis situasjonen skulle kreve det, sier han.

- 50.000 vi ikke vet hvor er

Nkunda har tatt flere byer i Rushuru-området, og har avansert mot Goma. Samtidig med at han har tatt byene, har han drevet flyktninger ut av leirene. Det er 50.000 mennesker som har forsvunnet fra leirene, og Flyktningehjelpen vet ikke hvor de er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk flykter fra området rundt byen etter kamper mellom regjeringsstyrkene og opprørerne. Foto: Reutert/Scanpix.Folk flykter fra området rundt byen etter kamper mellom regjeringsstyrkene og opprørerne. Foto: Reutert/Scanpix.

- I Kibati er det en leir med 65.000 internflyktninger. Den er uorganisert og helt kaotisk. Leiren er infiltrert av kongolesiske styrker som bruker de internt fordrevne som menneskelige skjold mot Nkunda, som befinner seg rett nord for stedet, sier Rasmusson til ABC Nyheter.

- Etter kamper brøt det ut fullt kaos i leiren, og mange flyktet mot Goma. Akkurat nå har vi ute flere team for å prøve å finne de som flyktet fra Kibati i går. Vi drar fra sted til sted og prøver å finne ut hvor de er, sier hun.

- Traumatiserte og kjemperedde

Flyktningehjelpen har funnet noen hundre familier av de fordrevne menneskene i et område vest for flyplassen i Goma. Mange er såret og trenger medisinsk hjelp, og de fleste mangler tak over hodet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De er sterkt traumatiserte og kjemperedde. Jeg må bare gjenta at det er en fryktelig situasjon. Jeg er ekstremt bekymret for den humanitære og den sikkerhetsmessige situasjonen. Det er skrekkelig og grusomt at folk som har flyktet gang på gang ender opp i en situasjon hvor militære skyter på dem i en leir.

Siste: Ifølge ubekreftede meldinger er den kongolesiske hæren i ferd med å presse Nkundas soldater nordover fra Kibati.