Stoltenberg begrunner innsynsnekt

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStatsminister Jens Stoltenberg (Ap) nekter fortsatt å offentliggjøre det omstridte notatet fra stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Fredag kveld sendte han begrunnelsen til Stortingets kontroll-

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter sitt møte torsdag sendte komiteen et brev til Statsministerens kontor (SMK) der den ber om å bli orientert om hva som er SMKs begrunnelse for at notatet ikke kan offentliggjøres, hjemmelen for dette og om det er i tråd med tidligere praksis.

Notatet ble nedtegnet etter samtalene med konsernsjef Rune Bjerke i DnB NOR i forkant av den økonomiske krisepakken som regjeringen la fram 12. oktober.

I svarbrevet som er signert Stoltenberg selv, kommer statsministeren med flere begrunnelser, blant annet at offentliggjøring vil være «skadelig for de interne arbeidsrutinene ved kontoret».

Økt muntlighet

Stoltenberg skriver videre at «offentlighet vil medføre økt muntlighet for å redusere faren for å bli misforstått på basis av mer tilfeldige skriftlige nedtegnelser hvis det er en mulighet for at det senere vil bli gjort».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg peker også på at den allmenne interessen av å publisere Schjøtt-Pedersens nedtegnelser er å verifisere de opplysningene han allerede har gitt til mediene.

Men ettersom nedtegnelsene er ufullstendige, vil offentliggjøring «kun danne grunnlag for misforståelser og slutninger på ufullstendig grunnlag.»

Stoltenberg viser blant annet til offentlighetslovens paragraf 5, første ledd, en bestemmelse som gir adgang til å unnta et dokument fra offentlighet dersom det har vært utarbeidet for interne saksforberedelser.

Statsministeren viser også til lignende praksis, blant annet i forbindelse med opprettelsen av evalueringsutvalget etter flodbølgekatastrofen i 2005 og opprettelsen av det såkalte E. coli-utvalget i 2006.

Ikke journalført

På spørsmål om notatet er journalført, peker Stoltenberg på at det er langvarig praksis for ikke å journalføre kopier til tilsyn som Riksrevisjonen og Kredittilsynet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedlagt i svarbrevet er også statsrådsprotokollen på avslagssaken fra statsråd 31. oktober, slik komiteen ba om.

Stoltenberg skriver i brevet at han er enig i komiteen som på generelt grunnlag skriver at den har forståelse for at interne notater mellom politikere i regjeringen og mellom politikere og embetsverk i et departementet er interne og unntas offentligheten. (©NTB)