–23 barn drept i flyangrep

Illustrasjonsfoto: Defencetalk.com
Illustrasjonsfoto: Defencetalk.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p Over 37 sivile, blant dem 23 barn og ti kvinner, ble drept i et amerikansk flyangrep mot en landsby sør i Afghanistan, forteller øyenvitner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Afghanistans president Hamid Karzai fordømte onsdag angrepet. I en pressemelding fra presidentens kontor slås det fast at rundt 40 mennesker ble drept i angrepet, blant dem kvinner og barn.

Flere hundre mennesker var samlet til bryllupsfest i landsbyen Wocha Bakhto i Kandahar-provinsen da angrepet fant sted.

Abdul Jalil, en av innbyggerne i landsbyen, arrangerte bryllupsfesten for en niese da talibanopprørere søkte tilflukt fra amerikanske soldater i nærheten.

Bekrefter

De amerikanske soldatene ba om flystøtte og i angrepet som fulgte ble 37 av bryllupsgjestene drept, deriblant 23 barn og ti kvinner, forteller Jalil.

En annen innbygger i landsbyen, Shah Mohammad, bekrefter opplysningene.

– Taliban angrep amerikanske styrker. Deretter bombet de landsbyen vår og drepte mange mennesker. Det er fortsatt mennesker i ruinene, fortalte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for provinsrådet i Kandahar, president Hamid Karzais bror Wali Karzai, bekrefter at hundrevis av mennesker var samlet til bryllupsfest i landsbyen som ble angrepet.

– Vi er kjent med at sivile ble drept i flyangrep i Shah Wali Kot-distriktet, men vet ennå ikke hvor mange, sier han.

Krav fra Karzai

President Karzai refererte også til angrepet på en pressekonferanse der han gratulerte Barack Obama med seieren i det amerikanske presidentvalget.

Afghanistans første krav til den nye presidenten er at det må bli slutt på at utenlandske styrker dreper sivile afghanere, slo han fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vårt krav er at det ikke skal være noen sivile tap i Afghanistan. Vi kan ikke vinne kampen mot terrorisme ved hjelp av luftangrep. Dette er mitt første krav til den nye presidenten i USA: Å få slutt på de sivile tapene, sier Karzai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mens vi snakker, er det sivile ofre i Afghanistan, sa Karzai.

En talsmann for de amerikanske styrkene i Afghanistan ville onsdag ikke bekrefte opplysningene om flyangrepet mot Wocha Bakhto, men beklaget på generelt grunnlag dersom sivile liv var gått tapt.

Beklager

– Dersom uskyldige mennesker ble drept i denne operasjonen, beklager og kondolerer vi dette, sier talsmannen.

Utenlandske styrker har de siste årene drept mange sivile i Afghanistan, og de har høstet skarp kritikk fra afghanske myndigheter for dette.

Senest i august ble rundt 90 sivile afghanere drept i et amerikansk flyangrep mot landsbyen Azizabad. (©NTB)