Pulver-hevn for finanskrisa

<pFBI gransker en sak der 50 brev med hvitt pulver har blitt sendt til amerikanske finansinstitusjoner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brevene truer med «hevn» for finanskrisen.

Det føderale amerikanske politiet, FBI, skriver i en uttalelse på sitt nettsted at brevene, som er postlagt i Texas, begynte å ankomme ulike finansinstitusjoner mandag. De utløste «massiv respons og medførte en etterforskning der flere etterforskningsorganer er involvert. FBI og det amerikanske postverket gransker saken sammen med føderale og lokale myndigheter.»

Et av trusselbrevene advarte om at ingen kunne «stjele pengene fra titusener av mennesker uten å forvente gjengjeldelse. Det er tid for hevn. Det du nettopp pustet inn vil ta livet av deg innen ti dager.»

FBI sier foreløpige tester tyder på at pulveret i brevene er harmløst.

«De fleste at brevene inneholdt en eller annen form for pulver. Alle tester hittil har vært negative. Pulveret later til å være harmløst», het det i uttalelsen fra FBI.

Amerikanske myndigheter har siden 2001 hatt alarmberedskap i forhold til pulversubstanser sendt i brev. Dette året ble miltbrannbakterier sendt i pulverform i brev, og fem mennesker mistet livet.

Denne ukens trusselbrev har nådd insitusjoner i minst 11 delstater. Blant mottakerne er banker, forsikringsselskap og finansmyndigheter.

Den globale finanskrisen har tiltatt i styrke etter at en krise i tillitten til amerikanske boliglån førte til kollaps hos investeringsselskapet Lehman Brothers. Dette var en av de mest etablerte bankene på Wall Street, og konkursen utløste uro på finansmarkeder verden over.

Regjeringer verden rundt har trådt til med krisepakker på mer enn tre billioner dollar den siste måneden, inkludert lånegarantier og pengeinnsprøytninger, for å gjenopprette tillitten til bankene og snu trenden der mindre penger lånes ut.

I august tok den 62 år gamle mikrobiologen Bruce Ivins livet av seg, mens påtalemyndighetene i USA var i å forberede en tiltale mot ham for brevangrepene i 2001, som tok livet av fem og gjorde 17 personer syke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus