Advarer mot slankemedisin

<p class="hidden">ADVARER: Farene ved dette legemiddelet er større enn fordelene, vurderer Det europeiske legemiddelverket. (Foto: Scanpix) </p>
ADVARER: Farene ved dette legemiddelet er større enn fordelene, vurderer Det europeiske legemiddelverket. (Foto: Scanpix)

<pDet europeiske legemiddelverket advarer leger mot å skrive ut slankemedisin.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Råd til pasienter
  • Dersom du opplever for eksempel depresjon eller søvnforstyrrelser mens du bruker Acomplia, bør du kontakte legen din så snart som mulig.

  • Dersom du er med i et pasientforsøk med Acomplia bør du ta kontakt med legen som følger deg opp i pasientforsøket.

  • Kilde: Legemiddelverket.no

Leger bør ikke skrive ut slankemiddelet Acomplia (rimonabant) på grunn av høy risiko for psykiske problemer og selvmord, advarer The European Medicines Agency (EMEA).

Legemiddelet ble godkjent for det norske markedet i 2006, og man har hele tiden vært klar over en viss økt risiko for psykiske problemer.

Men en gjennomgang av studier gjort etter at legemiddelet kom på markedet, viser nå at overvektige som tar Acomplia, har dobbel så høy risiko for å få psykiske problemer, sammenlignet med dem som tar placebo-tabletter.

Dessuten har ikke effekten av legemiddelet vært så god som man forventet.

EMEA skriver i en pressemelding at fordelene med legemiddelet ikke lenger kan sies å veie tyngre enn ulempene.

Derfor anbefales det at markedsføringstillatelsen for slankemidlet suspenderes i hele EU/EØS-området.

Anbefalingen vil bli sendt til Europakommisjonen for vedtak. Så snart suspensjonen trer i kraft vil Acomplia ikke lenger være tilgjengelig, skriver Statens legemiddelverk på sine nettsider.

Produsenten advarte

Allerede i august i år gikk produsenten av legemiddelet ut og advarte:

«Depressive reaksjoner kan forekomme hos pasienter uten åpenbare risikofaktorer,» skrev Sanofi-Aventis i et brev som skulle sendes ut til leger og apoteker.

Les brevet her.

Legemiddelverket skriver i sin vurdering av legemiddelet: «Fordi det er sett potensielt alvorlige psykiatriske og sentralnervøse bivirkninger og fordi rimonabant er den første cannabinoid-1-reseptorblokkeren på det norske markedet, vil dette legemidlet settes under særlig overvåking».

Acomplia (rimonabant) er det tredje godkjente legemidlet i Norge til behandling av overvekt og fedme hos voksne. Ifølge Folkehelseinstituttet ble det i fjor solgt gjennomsnittlig 1400 doser per dag av dette middelet.

EMEA skriver i sin pressemelding at pasienter som allerede tar middelet ikke behøver å slutte med det med en gang, men kan gjøre det om ønskelig. De som tar Acomplia bør kontakte lege eller apotek for å diskutere behandlingen, anbefaler EMEA.

Pressemeldingen fra EMEA er tilgjengelig på deres nettsider (pdf).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus