Meny

Vedder på Nobel

Kongeparet og kronprins Haakon lytter under fredspris-seremonien i Rådhuset i Oslo. Arkivfoto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsprisen er big business.

Fakta om Nobels fredspris
* Det er foreslått 197 kandidater. Fristen for å foreslå kandidater var 1. februar.
* Vinneren blir offentliggjort på Nobelinstituttet fredag 10. oktober kl. 11 av nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs.
* Prisen blir utdelt 10. desember i Oslo Rådhus.

(Kilde: NTB)

I forkant av Nobelprisutdelingen fredag klokken 11 pågår det hektisk aktivitet hos veddemålsbedrifter på nett.

- Vi bruker frilans eksperter til å tippe for oss, sier talsmann for Nordicbet, Kim Rud Petersen.

Han forklarer at begivenheter av denne typen er noe selskapet satser spesielt på.

- Vi tilbyr også spill på rentemøtet til Norges Bank, valg i Norge og USA og var de første som tilbød spill på samtlige kommunevalg i Norge, sier Petersen.

- Det er en bevisst forretningsstrategi fra vår side å satse på andre oddsspill enn bare sport. Mange vil ha odds fra lokale ting og gjerne andre ting enn sport, for eksempel TV 2-programmet «Skal vi danse» og lignende.

Populær pris

Petersen mener det har vært en økning i spill på begivenheter innen alt fra underholdning til politikk de siste årene. Nobelprisen er spesielt populært.

- Vi har hatt veldig stor suksess med Nobelprisen de siste årene. Da Al Gore fikk prisen i fjor ble det satt ny rekord i spill på en slik begivenhet. Flere tusen spillere deltok, og jeg tror den største enkeltutbetalingen lå på rundt 10 000 kroner, sier Petersen.

Her i landet er nettspill forbudt.

Nordicbet er registrert som selskap på Isle of Man, der selskapet har oddslisenser, mens moderselskapet holder til på Malta.

- Isle of Man er en av stedene i Europa som utsteder lisenser for nettspill, det er en av landets største inntektskilder, sier Petersen.

Norske myndigheter ved Lotteritilsynet er ikke særlig begeistret for nettsatsningen til Nordicbet og tilsvarende selskap.

- Dette er selskap som ikke har lov til å tilby pengespill i Norge, og de har heller ikke lov til å markedsføre sine pengespill i Norge. Men så lenge dette foregår på utenlandske servere har vi ingen anledning til å hindre dem, sier informasjonssjef i Lotteritilsynet, Rune Timberlid.

Sendelandsprinsippet, som gjør at reklamen kun behøver å være lovlig i avsenderlandet, gjør at disse selskapene også kan reklamere for sine tjenester på norske kanaler som sender fra utlandet.

Vil forby

Vi var de første som tilbød spill på samtlige kommunevalg i Norge. Kulturminister Trond Giske har lagt fram et lovforslag som forbyr norske banker og kredittinstitusjoner å overføre penger fra spillere til pengespill på internett. I Storbritannia ble nettspillene i fjor regulert med en lisensordning. Teknologirådet anbefalte nylig Stortinget å vurdere denne typen ordning.

- Selskapene begår ikke noe brudd på norsk lov så lenge de har en server i utlandet, og har lisens til å sende fra Storbritannia, sier Timberlid.

Pengespillselskapet Ladebrokes, som også opererer på internett er basert i Storbritannia og underlagt britisk lovgivning. Ladbrokes er verdens største bookmakingbedrift, og blant selskapene som har brukt å sette odds på Nobelprisutdelingen (men ikke i år). Nylig saksøkte Ladbrokes den norske staten på grunn av den spillpolitikken her til lands. Selskapet mener lovverket er i strid med EU-loven. Oslo tingrett dømte i statens favør tirsdag, og ila Ladebrokes saksomkostningene. Selskapet har også utfordret nasjonal lovgivning i andre land.

- Dette er aktører som hele tiden prøver å komme inn på det norske markedet, og har hatt en økende omsetning i årevis. Vi regner med at utenlandske aktører kommer til å ha en omsetning på minst sju milliarder kroner i Norge i 2008. Denne typen pengespill nærmer seg Norsk Tipping i omsetning, og det bekymrer oss at dette ikke er mer under kontroll, sier Timberlid.

Norsk Tippings egne spill hadde 9,5 milliarder kroner i brutto omsetning 2007.

15 000 sliter

Ifølge en undersøkelse Synovate og Østnorsk kompetansesenter nylig gjennomførte for Norsk Tipping spiller omkring 15 000 nordmenn så mye på internett at spillingen har gått ut over skole, utdannelse eller jobb. Undersøkelsen viser også at disse 15 000 spillerne i snitt har økt sine innsatser sterkt i løpet av året.

- Per i dag kan vi ikke gjøre annet enn å prøve å hindre selskapene i å markedsføre sine tilbud. Etter at gevinstautomatene forsvant er pengespillene på internett de som skaper mest problemer for spilleavhengige. Så dette er spill med høyrisiko på spilleadferd. Uten sosial kontroll og med mye spilling nattestid er det mange som taper store summer på slike spill, sier Timberlid.

Den siste tiden har det vært en rekke oppslag i media om folk som sliter med avhengighet av nettspill.

- Stadig flere oppgir også til Hjelpelinjen som Lotteritilsynet finansierer at de opparbeider seg stor spillegjeld på nett, og dette ser man også blant dem som søker behandling. Dette er bare toppen av et isfjell.

Nordicbets talsmann Kim Rud Petersen fnyser av Lotteritilsynets bekymring.

- At Lotteritilsynet ikke liker utenlandske spill er ingen nyhet. Det er nøyaktig like farlig å spille hos Norsk Tipping som andre selskap. Vi jobber for å oppnå en lisens der vi kan operere lovlig i Norge. Avhengig av valget i 2009 kan dette gå gjennom, sier Petersen.


Korrigert med mindre endringer.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus