Norges Bank vurderer rentekutt neste uke

KUTT? Sentralbanksjef Svein Gjedrem kan kutte renta tidligere enn antatt. Foto: Scanpix.
KUTT? Sentralbanksjef Svein Gjedrem kan kutte renta tidligere enn antatt. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorges Bank skal vurdere styringsrenta 15. oktober, to uker før det planlagte rentemøtet skulle finne sted.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank har ordinært hovedstyremøte 15. oktober, og styret vil benytte dette møtet til å vurdere styringsrentens nivå. Det egentlige rentemøtet var planlagt til å finne sted 29. oktober.

– Finanskrisen har spredd seg hurtig over landegrensene. Rentereduksjonen vi nå ser er koordinert mellom de store landene. Det er gledelig at de store landene samler seg om tiltak som kan lette markedssituasjonen. Norges Bank vil vurdere virkningene av tiltakene som er satt inn over noe tid, heter det i en pressemelding fra Norges Bank.

Det betyr at den norske sentralbanken først vil se på effekten av rentekuttene som sentralbanker onsdag gjennomførte i Europa og USA. Da ble det klart at USAs sentralbank Federal Reserve senker styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1,5 prosent, mens Den europeiske sentralbanken senker sin rente med 0,5 prosentpoeng til 3,75 prosent. Sentralbanken i Canada senker sin styringsrente med samme nivå.

Videre valgte Bank of England og den sveitsiske sentralbanken å delta i aksjonen onsdag, og Sveriges sentralbank senket sin rente til 4,25 prosent.

Den norske styringsrenten ligger på 5,75 prosent. (©NTB)