Statsbudsjettet 2009:- Bruk pengene på noe annet

Kreftvaksine: Regjeringen foreslår en bevilgning på 55 millioner kroner i 2009 til forberedelser og innkjøp av HPV-vaksiner. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Kreftvaksine: Regjeringen foreslår en bevilgning på 55 millioner kroner i 2009 til forberedelser og innkjøp av HPV-vaksiner. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRegjeringen foreslår å innføre HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet. Pengene kunne med fordel vært brukt på annen måte, mener leder av Norsk forening for allmennmedisin. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om HPV

HPV er forkortelse for humant papillomavirus. Det er dette viruset som er årsaken til såkalte kjønnsvorter. Selv om du aldri har hatt kjønnsvorter, så kan du likevel ha eller ha hatt HPV-infeksjon i livmorhalsen.

HPV-viruset kan i noen tilfeller føre til kreftforandringer på livmorhalsen. Ved en langvarig HPV-infeksjon på livmorhalsen kan cellene skades slik at de gradvis forandres til forstadier til kreft, og etter hvert eventuelt til kreftceller. Denne omdanningen av cellene tar mange år: Sannsynligvis går det 10 år eller mer fra HPV-infeksjon og til kreft.

Kilde: Pasienthåndboka

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2009 foreslås det å innføre vaksine mot humant papillomavirus (HPV) i det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet for jenter på 7. klassetrinn.

Årlig rammes om lag 300 norske kvinner av livmorhalskreft, 80-100 av disse dør av sykdommen. HPV-infeksjon kan via en rekke celleforandringer føre til kreft.

Dersom Stortinget gir sin tilslutning, vil HPV-vaksinen bli innført i vaksinasjonsprogrammet fra skoleåret 2009/2010.

Regjeringen foreslår en bevilgning på 55 millioner kroner i 2009 til forberedelser og innkjøp av vaksiner.

Les mer om statsbudsjettet for 2009 her.

Fortsatt skeptisk

Det har i løpet av de siste årene vært en debatt om hvorvidt man skulle inkludere HPV-vaksine i vaksineprogrammet her til lands.

Folkehelseinstituttet og Norsk Gynekologisk forening har vært blant dem som har gått inn for dette, og i mars besluttet Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten å anbefale helse- og omsorgsministeren å si ja til at jenter i sjuendeklasse skal få tilbud om HPV-vaksine.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk forening for allmennmedisin (NFA) har vært blant skeptikerne, blant annet fordi de mener at man ikke vet nok om effekt og bivirkninger.

- Vi har anbefalt å vente, det er vårt standpunkt enda. Men jeg tar til etterretning at regjeringen har valg noe annet, sier leder i NFA, Gisle Roksund, til ABC Nyheter.

- Pengene kunne med fordel vært brukt på annen måte, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- En god dag

Ole-Erik Iversen ved Kvinneklinikken i Bergen mener derimot at dette er en god dag for forebyggende kvinnehelse i Norge.

Han beklager imidlertid at statsbudsjettet ikke åpner for innhentingsvaksinasjon av jenter opp til 16 år.

- Det er et skår i gleden. Fire årskull går glipp av vaksinen, sier professoren til bt.no.

Vaksinen kan kjøpes på apoteket, men den er kostbar, og Iversen frykter at av dem som ikke får tilbud om vaksinen i programmet, er det bare de med kunnskap og penger vil benytte seg av den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

30 millioner doser

En rekke land har allerede startet å vaksinere, eller har vedtatt å innføre vaksine mot livmorhalskreft i sine vaksinasjonsprogrammer.

«HPV er den vanligste årsaken til livmorhalskreft... Det er hittil gitt mer enn 30 millioner doser HPV-vaksine til unge jenter på verdensbasis. Sikkerheten av vaksinen overvåkes nøye i et internasjonalt samarbeid,» skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Det finnes i dag to godkjente HPV-vaksiner på markedet. Folkehelseinstituttet opplyser at det nå vil forberede og utlyse anbud til aktuelle vaksineleverandører. Først etter anbudsrunden vil det bli klart hvilken vaksine som eventuelt vil bli tatt i bruk i barnevaksinasjonsprogrammet.

Les mer om statsbudsjettet for 2009 her.


Les mer om statsbudsjettet på Startsiden.