Meny

74 omkommet i jordskjelv

Disse husene i landsbyen Nura i Kirgisistan ble ødelagt i et kraftig jordskjelv. Skjelvet søndag krevde minst 74 menneskeliv. Foto. Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redningsarbeidere lette mandag intensivt etter overlevende etter et jordskjelv som la en fjellandsby i Kirgisistan i grus søndag kveld.

Minst 74 mennesker, blant dem 41 barn, er bekreftet døde, og 100 er skadd etter jordskjelvet som målte 6,6 på Richters skala. 128 bygninger ble ødelagt i skjelvet.

Bare noen timer senere mistet rundt 30 mennesker livet i et nesten like kraftig jordskjelv på den andre siden av grensa i Tibet. Det er ikke klart om det var et etterskjelv.

Jordskjelvet i Kirgisistan gikk hardest utover landsbyen Nura i Alaiskij-distriktet, som ligger ved grensa mot Kina.

– Synet som møtte oss var skremmende. Landsbyen Nura er fullstendig ødelagt, sier ministeren for nødssituasjoner, Kamtsjybek Tasjijev.

Landsbyen består av forfalne og enkle hus av jord og strå. Men det er fortsatt uklart hvordan det er gått med andre som bor i mindre landsbyer som ligger spredt i området.

Komplisert redningsarbeid

Ofrene ble fraktet med helikoptre fra Nura til den største byen i regionen, Osj.

– Vi fortsetter redningsaksjonen for å se om noen fremdeles er i live, sier Kylytsj Dosumbetov, talsmann for landets krisemyndigheter.

Redningsarbeidet er vanskelig fordi landsbyen med omkring 950 innbyggere ligger svært avsides til i fjellene, og det er heller ikke telefonforbindelse dit. Derfor er det vanskelig for myndighetene å få oversikt over omfanget.

– Arbeidet med å hjelpe ofrene etter jordskjelvet er komplisert på grunn av avstanden til landsbyen, ødelagte veier og mangelen på kommunikasjonsmidler, sier helseministeren Dinara Sagynbajeva.

Redningsarbeidere og helsepersonell var mandag på stedet, og Den internasjonale Røde Kors-komiteen delte ut mat og tepper til innbyggerne.

6,6 på Richters skala

Skjelvet som rammet Sentral-Asia sent søndag kveld, kunne også merkes i Tadsjikistan, Usbekistan og Afghanistan.

Ifølge USAs geologiske institutt målte skjelvet 6,6 på Richters skala. Få timer senere ble området rammet av et etterskjelv som målte 5,1.

I 1966 ble Usbekistans hovedstad Tasjkent rammet av et jordskjelv som målte 7,5 på Richters skala, og som gjorde hundretusener av mennesker hjemløse. (©NTB)

uvakt@ntb.no

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus