Utdanningspolitikk uten retning

Tora Aasland (SV), minister for forskning og høyere utdanning, under spørretimen i Stortinget. Her ved talerstolen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
Tora Aasland (SV), minister for forskning og høyere utdanning, under spørretimen i Stortinget. Her ved talerstolen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEtter tre år med rødgrønn regjering befinner utdannings-Norge seg i et vakuum uten mål og retning, mener lederen for Høyres Studenterforbund, Peter Schwarz.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Peter Schwarz, leder i Høyres Studenterforbund.Peter Schwarz, leder i Høyres Studenterforbund.

Etter tre år med rødgrønn regjering befinner utdannings-Norge seg i et vakuum uten mål og retning. Regjeringens feilslåtte politikk har bidratt til kutt i studietilbudet, boligkrise for studentene og en utvikling hvor studenter må jobbe mer enn de rekker å studere. Tross situasjonen er det oppsiktsvekkende stille fra sektoren. Vil regjeringen nok en gang slippe unna når neste års nasjonalbudsjett presenteres 7. oktober?

Sitt første år som høyere utdanningsminister har Tora Aasland brukt mye tid på å sikre "ro i sektoren". Blant annet har hun lagt forslagene fra Stjernøutvalget i skuffen og tilbakeført halvparten de 274 millioner hennes forgjenger kuttet i bevilgningene til utdanningssektoren. Resten har hun lovet å rette opp i kommende budsjett. Hvis dette blir realiteten betyr det i det minste at sektoren vil være tilbake til der den var for tre år siden, forutsatt at også prisveksten legges inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

"Ro i sektoren" betyr ikke annet enn status quo, og hvor ender utdanningssektoren opp uten forandring? Tror Tora Aasland at Kristin Clemet bare var ute etter å provosere da hun som utdanningsminister satte i gang Kvalitetsreformen, innførte krav til utdanninger og satte mål om at Norge skulle bruke 3 % av BNP til forskning i 2011?

"Ro i sektoren" betyr ikke annet enn status quo, og hvor ender utdanningssektoren opp uten forandring? En satsing med klare krav og mål til norsk utdanning og forskning er nødvendig for å få opp kvaliteten i utdanningen, og for at flere forskere skal kunne hevde seg i det internasjonale toppskiktet. En satsing vil også måtte omfatte studentvelferd. Studentene er avhengig av rimelige boligtilbud og en studiestøtte som er juster i tråd med prisveksten. Kun en slik satsing vil gjøre oss godt nok rustet til å møte fremtidens utfordringer og legge grunnlag for nye arbeidsplasser i dette landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre ønsker en klar kurs for høyere utdanning og forskning. Dette innebærer ambisiøse og målrettede tiltak for å heve utdannings- institusjonenes kvalitet og sørge for bedre forutsetninger for studenter og forskere.

Høyre har vist vilje og handlekraft til å styrke norsk utdanning og forskning tidligere,
og er klare til å gjøre det igjen etter valget i 2009.