Meny

Større enn McCain og Obama

ARENAEN: Her i St. Louis kommer kampen mellom Biden og Palin til å stå natt til fredag. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debattene mellom visepresidentkandidatene blir større enn McCain Vs. Obama.

Medier verden over kappes nå i omtalen av debatten. Det eneste som virker sikkert er at dette kommer til å bli den mest sette debatten mellom visepresidentkandidater gjennom tidende, og den vil nesten sikkert få flere seere enn debatten mellom Barack Obama og John McCain sist fredag.

John McCain og Sarah Palin. Foto: Scanpix.John McCain og Sarah Palin. Foto: Scanpix.

Da fulgte mer enn 52 millioner mennesker debatten direkte. Det tallet skal slås lett, ifølge kommentatorene. Chron.com i Houston sier debatten vil bli fulgt med samme interesse som en fotballkamp.

- Det brukte å være: Hvor skal du se kampen? Nå er det: Hvor skal du se debatten, sier Armando Wale som sitter i delstatssenatet i Texas for demokratene.

Realt slagsmål

Klokken 03 natt til fredag norsk tid møtes visepresidentkandidatene Sarah Palin (R) og Joseph Biden (D) til debatt i St. Louis i Missouri. Spenningen før debatten er til å ta og føle på. Vil Palin dumme seg ut, kommer Biden til å gjøre narr av henne eller er det Biden selv som kommer til å havne i skyggen av den søte, sjarmerende guvernøren fra Alaska?

Biden og Palin er så forskjellige som to kandidater kan være. Palin har allerede gjort et poeng av aldersforskjellen, da hun sa at hun husket Bidens tale fra den gangen hun gikk i andreklasse på skolen. Biden er riktignok «bare» 21 år eldre enn Palin, men forskjellen i erfaring er både en fordel og et hinder for den meste erfarne av de to.

Vanskelig for Biden

- Biden er i en vanskelig situasjon. Han vet enormt mye om utenrikspolitikk, men stjernen i dette showet er uten tvil Palin. Hans største utfordring vil være hvis han dummer henne ut. Det kan ikke se ut som han plukker på henne, eller får henne til å se dårlig ut. Det vil gå rett ut over ham selv, sier professor James Pfiffner ved George Mason-universitetet til AFP.

Barack Obama og Joseph Biden. Foto: Scanpix.Barack Obama og Joseph Biden. Foto: Scanpix.

Dermed tror mange at man vil se en dempet Biden i nattens debatt. Så langt har fokuset hatt en tung overvekt på Palin. Til tross for at Biden har gitt mer enn hundre intervjuer siden han ble utnevnt til kandidat, så er det de tre-fire intervjuene Palin har gjort som har fått mest oppmerksomhet.

Kan bli fugl fønix

Palins intervjuer har vært de rene katastrofer. Spesielt da Katie Couric fikk guvernøren til å prate tull og usammenhengende om hennes egen utenrikserfaring ble medfarten tung. Men i den amerikanske valgkampen kan selv katastrofer være en fordel. De lave forventningene gjør at alt positivt Palin får til vil bli slått stort opp, og igjen er det Biden som sitter igjen med svarteper.

Palin selv har siden hun ble introdusert som kandidat blitt stadig mer skjermet fra media. De siste dagene har hun blitt gjemt bort i McCains valgkamphovedkvarter i Arizona. Der har en rekke rådgivere briefet henne på alt som kan komme opp i debatten, og man har forberedt minitaler på 90 sekunder. Formatet på debatten er nemlig slik at kandidatene får halvannet minutt hver på å svare på spørsmålet fra debattlederen, og deretter er det satt av to minutter til diskusjon mellom Biden og Palin.

- I lomma på demokratene

Gwen Ifill. Foto: Scanpix.Gwen Ifill. Foto: Scanpix.

Også debattlederen Gwen Ifill har blitt omdiskutert i oppkjøringen til visepresidentmøtet. Hun skriver nemlig en bok om afro-amerikanske politikere, og der kommer det et kapittel om Barack Obama. Det har ført til at republikanske bloggere nå påstår at hun er i lomma på demokratene, noe som er svært ubehagelig for en debattleder.

- Folk får se debatten, og så får de avgjøre om jeg er for kritisk mot Palin. Jeg har jobbet med politisk journalistikk i flere årtier, og kan ikke ta meg nær av det enkelte bloggere mener, sier hun selv, ifølge CNN.

Ny rekord

Selv om visepresidentkandidatdebatten kommer til å få et rekordstort publikum, en rekord som for øvrig holdes av George H. W. Bush og Geraldine Gerrardo (1984 – 56,7 millioner seere), er den ikke spesielt viktig for det store flertallet av folket. Totalt sett er det mellom 7-8 prosent av velgerne som fortsatt ikke har bestemt seg for hvem de skal gi sin stemme. Likevel er det viktig å få tvilerne på sin side, og spesielt i vippestatene. Det er i Nevada, New Mexico, Colorado, Ohio, Pennsylvania, Virginia, Michigan og ikke minst Florida valget kommer til å vinnes.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus