Aggressiv Jagland

BISTAND: Thorbjørn Jagland tar oppgjør med sine egne. Foto: Scanpix.
BISTAND: Thorbjørn Jagland tar oppgjør med sine egne. Foto: Scanpix.

<pThorbjørn Jagland (Ap) mener norsk venstreside prøver å redde verden med høystemt retorikk og milliarder av bistandskroner uten at det gir resultater.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå tar den avtroppende stortingspresidenten, som i tre tiår har vært en sentral person på venstresiden i norsk politikk, et kraftig oppgjør med sine egne.

– Venstresiden i Norge er blitt utrolig innadvendt og ganske nasjonalistisk. Man kompenserer med høystemt retorikk om solidaritet og med mange penger. Men du kjøper deg ikke ut av fattigdom, du fordeler og organiserer deg ut av det, sier Jagland til Dagsavisen.

Strør om med bistandsmilliarder

Jagland mener venstresidens oppdrag alltid har vært forbundet med rettferdig fordeling.

– Det er minst like viktig i dag, ja, jeg vil si det aller viktigste i vårt samfunn og i verden. Men det er kanskje vanskeligere enn noen hadde tenkt seg. Når vi har oppnådd vår velferd, øker fordelingsproblemene, sier Jagland.

– Venstresiden snakker høyt og varmt om internasjonal solidaritet, men søker ikke innflytelse i de maktfora der man kan gjøre ord til handling. Og alle bistandsmilliardene vi strør om oss med kveler ikke tilveksten av nye fattige, mener Jagland.

Fattig arbeiderfamilie

Jagland mener Arbeiderpartiet bør holde fast ved prioriteringene fra 2005 ved stortingsvalget neste år.

– Det aller viktigste er skole og utdanning. Om du vil fordele, fins det knapt noe viktigere. Jeg kommer selv fra en fattig arbeiderfamilie. Hvis vi hadde vært henvist til fattigkassa, ville jeg vært null og niks i dag. Når jeg er blitt den jeg er blitt, skyldes det utdanningssystemet. Enerne klarer seg alltid, men det er bredden, det store flertallet, vi skal løfte, sier Jagland. (©NTB)

Personvernpolicy