Ta heisen til 13.900.000 etasje

<font face="verdana, geneva, helvetica" size="2">En romheis skal kunne ta mennesker opp fra bakkeplan til en romstasjon i sånn cirka 13.900.000 etasje. Husk varme klær. Illustrasjon: NASA / Wikipedia.</font>
En romheis skal kunne ta mennesker opp fra bakkeplan til en romstasjon i sånn cirka 13.900.000 etasje. Husk varme klær. Illustrasjon: NASA / Wikipedia.

<pFår japanske romforskere det som de vil, kan man om få tiår ta heisen ut i verdensrommet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japanske forskere håper å gjøre alvor av en av de største science fiction-drømmene. I november inviterer de til en internasjonal konferanse for å se om en heis opp til rommet en gang kan bli en realitet.

Ideen om en romheis ble første gang beskrevet i Arthur C. Clarkes bok The Fountains of Paradise fra 1979. Siden den gang har romheisen nærmest fremstått som en høyteknologisk våt drøm for både kjemikere, fysikere, vitenskapsmenn, romforskere og alle fantaster i verden.

Fram til nå har verdensrommet blitt erobret gjennom å skyte astronauter ut i atmosfæren med raketter. Men virkelig fart i vår oppdagelse av verdensrommet blir det kanskje ikke før den dagen vi ikke lenger trenger romskip og raketter for å komme oss ut.

De enormt lange kablene til romheisen må være ekstremt lette og sterke for å tåle påkjenningene utenfor atmosfæren.De enormt lange kablene til romheisen må være ekstremt lette og sterke for å tåle påkjenningene utenfor atmosfæren.

Enkelt forklart går planen med romheisen ut på å strekke verdens sterkeste kabel 36.000 kilometer fra jorden og opp til en stasjon ute i verdensrommet.

Opp og ned denne imponerende lange kabelen skal det gå heiser som kan frakte både mennesker, soldrevne generatorer og radioaktivt materiale.

Forskerne mener det vil kreve opptil 100 ganger mindre energi å frakte et objekt opp i verdensrommet med heis sammenlignet med å skyte opp en romferge.

I dag koster hver ferd med en romferge mellom tre og fire milliarder kroner.

En heis vil altså være en betydelig miljømessig og økonomisk forbedring i forhold til dagens oppskytninger.

Store utfordringer

Det bør imidlertid ikke komme som en stor overraskelse at det er flere utfordringer forbundet med et byggverk av denne dimensjonen. Den største utfordringen er at bygningsmaterialt til romheisen rett og slett ikke finnes - ennå.

De enormt lange kablene må nemlig være ekstremt lette og sterke for å tåle påkjenningene utenfor atmosfæren. På grunn av motvekt og spenning, må de dessuten strekkes mye lengre enn til romstasjonen. Sentrifugalkraften skal motvirke jordens tyngdekraft, slik at kabelen holder seg på samme sted.

– Kabelen må være 180 ganger sterkere enn stål, sier direktør i Japan Space Elevator Association, Yoshi Aoki, til The Times.

Nanoteknologi

Muligens er løsningen å finne i karbonnanorør. Nanorør går for å være fremtidens byggemateriale, og består av mikroskopiske partikler som kan bli gjort om til fibre. Det enormt sterke materialet er godt kjent fra Japans tekstilindustri, men trenger å bli minst fire ganger sterkere om det skal brukes til en romheis.

En annen utfordring ligger i hvordan heisen skal forbindes til jorden. Den vanligste tanken er å forankre kabelen på en plattform i ett av verdenshavene i nærheten av ekvator.

- Det er en fantastisk idé

Seniorrådgiver ved Norsk Romsenter Pål Brekke beskriver romheisen som en fantastisk idé som vil gjøre det utrolig enkelt og billig å frakte ting opp i rommet.

– Når vi vet at det koster 100.000 kroner å sende en liter med vann opp til romstasjonen med dagens raketter så skjønner vi at dette kan revolusjonere frakt til rommet, sier han til ABC Nyheter.

Men Brekke ser også de betydelige utfordringene som ligger i å bygge en heis med denne dimensjonen.

– Dette blir teknisk vanskelig. Husk at heisen må gå langt høyere enn 36.000 km. Den ytterste delen skal motvirke gravitasjonen fra jorda. Alt må bygges ute i rommet og senkes ned, forklarer seniorforskeren som også lister opp andre problemstillinger:

– Hvordan vil kabelen tåle uvær som orkaner og lignende? Og hva vil skje om den ryker og faller ned? Vil den krølle seg rundt jorda og gjøre skade?

Konferanse

Forhåpentligvis kommer flere svar når japanerne i november holder en konferanse om prosjektet. Da kommer i det minste en tidsplan for romheisen.

Den foreløpige prislappen for det ambisiøse prosjektet er satt svært lavt. Ifølge The Times ser japanerne for seg at en heis opp til verdensrommet skal kunne virkeliggjøres for rundt fem milliarder pund. Rundt regnet 52 milliarder norske kroner.

For øvrig klarte det amerikanske firmaet LiftPort Group i 2006 å produsere en 1,6 kilometer lang nanostrukturert karbonfiberkabel som de strakk loddrett opp i lufta.

Førsøket ble gjennomført i Arizona, og karakteriseres som vellykket.

Personvernpolicy