Vinner en av disse Fredsprisen?

En av disse tre kan vinne årets Nobel Fredspris. Fra venstre: den russiske menneskerettsadvokaten Lydia Jusupova, Finlands tidligere president Martti Ahtisaari og den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Hu Jia. Foto: Scanpix. Montasje: ABC Nyheter.
En av disse tre kan vinne årets Nobel Fredspris. Fra venstre: den russiske menneskerettsadvokaten Lydia Jusupova, Finlands tidligere president Martti Ahtisaari og den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Hu Jia. Foto: Scanpix. Montasje: ABC Nyheter.

<pNobelkomiteen har måttet skue langt etter positive nyheter i år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Ann Fredriksen): Dermed øker sannsynligheten for at årets fredspris går til en menneskerettsforkjemper.

Prisen vil bli tildelt en kinesisk eller russisk menneskerettsaktivist tror noen av Norges fremste fredsforskere. Blant favorittene er kinesiske Hu Jia og russiske Lydia Jusupova.

Andre mener at ingen kandidat skiller seg ut, og at Nobelkomiteen i år har et vanskelig valg.

- Det er ikke så mange fredsprosesser som går godt, og det er ingen aktuelle kandidater som peker seg ut verken i Afrika, Midtøsten eller Latin-Amerika, sier direktør Gunnar Sørbø ved Chr. Michelsens Institutt til NTB.

At det er langt mellom de gode nyhetene, er Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad enig i.

- Det er ingen klar positiv utvikling som slår en i øynene, og som vi i Nobelkomiteen burde legge merke til, sier Lundestad. Han synes det er lite å glede seg over både i Midtøsten, Sudan og på Sri Lanka.

- Men når vi har 196 kandidater, har vi mye å velge mellom, fastslår han overfor NTB.

Hemmelig

Tildelingen kunngjøres 10. oktober klokka 11.00, og fram til da vil Lundestad ikke røpe noe om de nominerte. Listen skal ifølge reglene hemmeligholdes i 50 år.

Tidligere har han uttalt at det er kommet inn en rekke forslag knyttet til miljøvern, trolig som følge av at fjorårets pris gikk til Al Gore og FNs klimapanel.

Komiteen har flere ganger gitt prisen til kandidater som tidligere har vunnet Raftoprisen. Torsdag ble det kjent at årets pris går til pastor Bulambo Lembelembe Josué fra Kongo.

Han har satt i gang flere prosjekter for barn og kvinner som er rammet av en av verdens blodigste konflikter.

Tsjetsjenia

Gunnar Sørbø er blant dem som tror at prisen kan gå til en person eller organisasjon som arbeider med menneskerettigheter. Selv håper han det blir menneskerettsadvokaten Lydia Jusupova, som er talsperson for ofrene etter krigen i Tsjetsjenia. Men han mener dette er lite sannsynlig.

- Tsjetsjenia er ikke så aktuelt i mediene. En slik tildeling ville likevel vært veldig aktuell i en større sammenheng, når man ser på situasjonen i hele Kaukasus og utbryterrepublikkene, mener Sørbø.

Heller ikke forsker Njål Høstmælingen ved Institutt for menneskerettigheter synes det er lett å spå årets tildeling, og han tviler på at det blir Hu Jia eller Lydia Jusupova.

- Jeg tror rett og slett ikke komiteen vil finne det formålstjenlig å gi prisen til en russer eller kineser. Hvis de får prisen, er det ikke sikkert at prosessene de er involvert i, lenger blir særlig fredelige. Det vil ikke fremme fred, sier Høstmælingen til NTB.

Det er i år 60-årsjubileum for FNs verdenserklæring for menneskerettigheter, og Høstmælingen tror dette kan påvirke komiteen. Blant tipsene hans er Finlands tidligere president Martti Ahtisaari eller eventuelt ett av verdens krigstribunaler.

Kina på topp

Flere forskere mener at Kina er høyaktuelt som følge av at landet ikke levde opp til forventningene om at menneskerettighetene skulle få bedre kår i forkant av OL i Beijing.

Regimekritikeren Hu Jia, som kjemper for demokrati, miljø og hiv- og aidsofre, er toppkandidaten til Stein Tønnesson, direktør ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

- Årets pris vil endelig gå til en kinesisk regimekritiker, sier Tønnesson til Aftenposten.

Han får støtte av professor i internasjonal politikk Janne Haaland Matlary ved Universitetet i Oslo.

Kinesiske myndigheter advarte torsdag mot å gi prisen til en kinesisk dissident, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Vi håper at man tar en riktig avgjørelse, og at man ikke gjør noe for å såre følelsene til det kinesiske folk, sier talsmann for Kinas utenriksdepartement, Liu Jianchao.

Personvernpolicy