- Har stasjonert offiser i Sør-Afghanistan

For første gang har Forsvaret og forsvarsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen  valgt å stasjonere en norsk offiser i det urolige Sør-Afghanistan. Foto: Scanpix
For første gang har Forsvaret og forsvarsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen  valgt å stasjonere en norsk offiser i det urolige Sør-Afghanistan. Foto: Scanpix

<pNå har Norge stasjonert sin første offiser i Sør-Afghanistan. - Ja, det stemmer, bekrefter forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen overfor ABC Nyheter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To ganger tidligere har den rød-grønne regjeringen sagt nei til å sende styrker til de områdene i Sør-Afghanistan hvor krigen er på sitt mest intense. Så sent som for bare et år siden sa Norge nei, selv om de nederlandske styrkene ba om hjelp.

Men nå er den første norske offiseren plassert på den nederlandske basen (Provincial Reconstruction Team -PRT) i det meget urolige området Uruzgan. Det bekrefter forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) overfor ABC Nyheter.

- Ja, det stemmer at vi har sendt en planoffiser til det nederlandske PRT-et i Uruzgan, sier hun.

- Vi har fått en avtale med det nederlandske PRT-et om at en planoffiser skal få bo i deres leir og på denne måten skaffe seg tilgjengelig kunnskap om operasjonsplaner og operasjonsmønster i Sør-Afghanistan.

- Dette er en del av det arbeidet vi alltid gjør, uansett hvor vi skal operere, for å legge forholdene best mulig til rette for våre soldater, sier Strøm-Erichsen.

Sender opplæringsteam

Allerede på nyåret planlegger Norge å sende et nytt opplæringsteam, et Operational Mentor and Liaison Team (OMLT), til Afghanistan.

- OMLT og treningen av den afghanske hær skal gjennomføres i Nord-Afghanistan, men bidraget kan også bli utplassert til andre deler av Afghanistan for å følge den avdelingen de er satt til å veilede/mentorere.

- For sikkerheten til våre offiserer og for at dette skal kunne skje på en forsvarlig måte, er det behov for at vi skaffer oss tilstrekkelig informasjon om de deler av Afghanistan som kan være aktuelle.

- I og med at logistikk er et nasjonalt ansvar, forbereder Forsvaret nå at nødvendige avtaler med andre ISAF-land kommer på plass.

- Utviklingen av en godt trent og velfungerende afghansk hær er en av ISAFs viktigste oppgaver i Afghanistan, og et viktig steg i riktig retning for at afghanerne selv kan stå for sikkerheten i sitt eget land.

- Jeg visste slikt kunne skje, selv om jeg ikke visste om denne offiseren, sier SVs Bjørn Jacobsen. Foto: Scanpix- Jeg visste slikt kunne skje, selv om jeg ikke visste om denne offiseren, sier SVs Bjørn Jacobsen. Foto: Scanpix

Forrige gang det var aktuelt å sende norske militære til det samme området, utløste det stor debatt og synliggjorde den uenighet som finnes innad i regjeringen om norsk deltagelse i de militære operasjonene i Afghanistan.

- Visste det ville skje

Men selv om SVs forsvarspolitiske talsmann, Bjørn Jacobsen, ikke var informert om at det allerede nå befinner seg en norsk offiser blant nederlenderne i Sør-Afghanistan, er han adskillig mindre kritisk i sine kommentarer.

- Selv om jeg ikke kan huske å ha blitt informert om denne offiseren, så visste jeg at denne typen ting ville skje, sier han til ABC Nyheter.

- Det vi setter oss mot er å plassere styrker der. Å sende en observatør, er innenfor grensene.

Jacobsen mener opplæring av den afghanske armeen og de nasjonale politistyrkene er den eneste muligheten til å komme seg ut av det militære engasjementet.

- Det er den eneste returbilletten vi ser.

- Det er også lite sannsynlig at disse styrkene vil reise til sør, men uansett så er det viktigste for oss at de ikke stasjoneres der.


Les flere nyheter fra Asia og Midtøsten på Startsiden.

Personvernpolicy