13.000 barn forgiftet av melk

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNesten 13.000 spedbarn er innlagt på sykehus i Kina etter å ha fått i seg melkepulver som inneholder et skadelig kjemisk stoff.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av disse er det 104 tilfeller hvor babyer viser tegn til alvorlig sykdom, opplyser det kinesiske helsedepartementet til nyhetsbyrået Xinhua. Før helgen ble det opplyst at 158 småbarn var innlagt med akutt nyreforgiftning.

Så langt har fire barn mistet livet etter å ha fått i seg melamin, et kjemisk stoff som framstilles industrielt. Både i Kina og andre land har en stor mengde kinesiske melkeprodukter blitt fjernet fra butikkhyllene som følge av skandalen.

Nestlé

De to største matvarekjedene i Hongkong tar kinesiskprodusert tørrmelk fra Nestlé ut av salg.

Både PARKnSHOP og Wellcome fjerner tørrmelken fra sine hyller som følge av meldingene om at det er påvist innhold av melamin i produktet.

Avgjørelsen kommer etter at ei tre år gammel jente i Hongkong fikk nyrestein etter å ha drukket melaminforgiftet melk fra det kinesiske meieriet Yili. Også tørrmelken fra Nestlé er produsert i Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det danske meieriet Arlas partner i Kina, Mengnui, er blant de tre meieriene som er svartelistet på grunn av skandalen med melkepulver og andre melkeprodukter.

Politisk belastning

Problemene med melamin i kinesiske melkeprodukter rammer Kinas eksport, som igjen knyttes til dårlig og farlig kvalitet. Men også i Kina er saken i ferd med å bli en belastning. Melkekunder og småbarnsforeldre er svært misfornøyde, og skandalen rammer også melkeprodusenter som ikke lenger får levert melk til meieriene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle fabrikkene til Kinas største melkeprodusent, Sanlu-gruppen i Hebei-provinsen, har vært stoppet siden søndag for vel en uke siden. Melkebønder får dermed ikke levert produktene, men må gi den bort eller tømme den ut, rapporterer den regjeringskontrollerte, engelskspråklige avisen China Daily.

– Vi har ikke tilsatt noe dårlig i melken, sier bonden Li, som frykter at kuene skal slutte å gi melk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De skurkene har skapt problemer for alle, sier han.

Politiske ledere

Kinas toppledere tar åpenbart melkeskandalen på alvor. Visestatsminister Li Keqiang brukte lørdag ettermiddag til å besøke ofre for melkeforgiftningen på et sykehus i Hebei-provinsen.

President og partileder Hu Jintao rettet skarp kritikk mot ledere på en konferanse i Beijing fredag, og hele den øverste ledelsen i kommunistpartiet var til stede.

– Noen tjenestemenn ignorerer folkeopinionen og bryr seg ikke om befolkningens vanskeligheter, selv i store saker som gjelder folks liv, sa Hu, uten å nevne melkeskandalen konkret. Men ifølge China Daily tenkte han både på melkeskandalen og et jordskred i Shanxi-provinsen som kostet 270 mennesker liver.

Hu kritiserte partifunksjonærer for slapp administrasjon og sa at kommunistpartiet står foran historiske vanskeligheter med å styrke sin egen stilling. (©NTB)