Krangler så busta fyker

Barack Obama med sine finansrådgivere i Florida fredag. Foto: Scanpix.
Barack Obama med sine finansrådgivere i Florida fredag. Foto: Scanpix.

<pBarack Obama og John McCain fortsatte fredag å krangle om hvem som har skylden for finanskrisen i USA og hvem som er best egnet til å styre USA gjennom tøffe tider.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington (NTB-AP): Begge to reagerte i første omgang forsiktig på redningsaksjonen som finansminister Henry Paulson varslet fredag for å berge finanssektoren fra sammenbrudd og avverge en dyp depresjon i USA.

Obama mener at mangel på reguleringer er årsak til krisen, mens McCain legger skylden på grådige spekulanter og gjentar sin motstand mot at staten går inn for å redde konkurstruede banker.

Obama hadde fredag et flere timer langt møte med sine økonomiske rådgivere i Miami, men de ble enige om at han ikke nå skal legge fram sin plan for å takle finanskrisen for ikke å virke politiserende når kongressen må stå samlet om en redningsaksjon.

John McCain ønsker ikke hjelpe kriserammede banker. Foto: Scanpix.John McCain ønsker ikke hjelpe kriserammede banker. Foto: Scanpix.

Men det var en tydelig påminnelse til velgerne om de gode tidene under Bill Clinton da han etter møtet sto fram sammen med flere av hans økonomiske rådgivere, blant dem hans finansminister Robert Rubin, og la skylden for dagens misere på Bush-administrasjonen.

De fleste ekspertene mener at Obama tjener på at økonomien er i fokus, og det er den blitt til gagns etter at finanskrisen for alvor brøt løs i løpet av de siste ukene. I de siste dagene har Obama igjen tatt ledelsen på meningsmålingene.

Vanskelig for McCain

McCain derimot, som må forsøke å skape avstand til en upopulær president George W. Bush, har hatt en vanskelig uke.

Det er ikke lett å forklare at han i alle år har vært en klar motstander av statlige reguleringer når Bush-administrasjonen foretar den største offentlige redningsaksjonen i amerikansk historie og velgerne er bekymret for at krisen skal føre til arbeidsledighet, tap av pensjoner, kredittørke og enda lavere boligpriser.

Bare timer før staten gikk inn for å redde forsikringsgiganten AIG sa McCain at han var motstander av en slik redningsaksjon.

Finansminister Henry Paulson varslet fredag at regjeringen griper inn for å kjøpe opp råtne lån for et ukjent antall hundrevis av millioner dollar, bare dager etter at regjeringen sprøytet inn hundrevis av milliarder dollar til det som i praksis er en nasjonalisering av AIG og boliglånsbankene Fannie Mae og Freddie Mac.

Senator Chris Dodd sa fredag at møtet med kongresslederne der Paulson varslet redningsaksjonen, var en skremmende opplevelse. Administrasjonen gjorde det klart at USA sto bare dager fra et totalt sammenbrudd i finanssystemet, med børskrakk og massiv arbeidsløshet som resultat.

Imot reguleringer

McCain la fredag fram en pakke med forslag til hva som kan gjøres for å få skikk på økonomien, der han tok til orde for et mer oversiktlig system av lover og regler og bedre tilsyn, men samtidig repeterte sin motstand mot statlig inngripen.

Han sier lite om redningsaksjonen i helgen, som han bare motstrebende har akseptert. I forslaget går han inn for en slutt på at myndighetene redder banker og finanshus som er i ferd med å gå konkurs, og for at sentralbanken skal konsentrere seg om å styre pengepolitikken og holde inflasjonen under kontroll.

Fredag brukte han et valgmøte til å anklage Obama for å ha bidratt til finanskrisen ved å ta imot råd fra toppledere i Fannie Mae og Freddie Mac. Han nevnte ikke at noen av hans egne rådgivere har nære bånd til de to boligbankene.

Han har også gjort flere feilsteg. Blant annet sa han at amerikansk økonomi er grunnleggende solid, dagen etter at investeringsbanken Lehman Brothers gikk konkurs og Fannie Mae og Freddie Mac måtte berges av staten.

I et forsøk på å framstå som besluttsom sa han at han som president ville sparke sjefen for kredittilsynet, Chris Cox, fordi han mener at tilsynsmyndighetene sviktet sin oppgave. Men president Bush forsvarte samme dag Cox, som er et tidligere republikansk kongressmedlem fra California. (©NTB)

Personvernpolicy