Som sagt, så gjort

Det er en sammenheng mellom rasistiske ytringer på nett og rasistiske handlinger. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
 Det er en sammenheng mellom rasistiske ytringer på nett og rasistiske handlinger. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEr det noen som fremdeles er forbauset over at rastiske ord og holdninger blir til omsatt til grov hatvold på kort tid?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Lundes Luke

Henrik Lunde jobber til daglig som informasjonsleder i Antirasistisk Senter.

Flere innlegg fra hans faste spalte hos ABC Nyheter kan leses her.

Helgens overfall i Oslo var etter alt å dømme rasistisk motivert. Politiet ser sammenheng mellom drapet i Trondheim og de rasistiske ytringer som den arresterte fremmet på nettet. Skuddene mot Hvalstad asylmottak har føringer til en svært amper nettdebatt mot asylsøkere. Tre hendelser er ingen bølge, men de danner et mønster som er like ubehagelig som det er forutsigbart.

Sammenhengen mellom rasistiske ytringer og rasistiske handlinger er velkjent over hele verden. I Sverige registrerte politiet 3.500 hatkriminalitetshendelser i fjor og det er bare en del av isfjellet. I Norge nekter myndighetene å registrerer hatkriminalitet, men for den som rammes er det uinteressant om man er nummer totusen i rekken eller årets eneste hendelse.

Ytringsfrihetsfundamentalistene har påstått at rasismen blir borte når den kommer fram i lyset, men rasismen har ikke forsvunnet selv om nettredaktører, politikere, PFU og domstolene lar skiten renne i strie strømmer. Rasistiske ytringer er psykisk vold for dem de omhandler, og de påvirker også noen til å omsette ord til handlinger. Virkeligheten er ikke så enkel at det er kun medlemmer av erklærte rasistiske eller nazistiske grupper som utøver vold. Når rasismen er utbredt blant folk flest, er det også folk flest som utøver volden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De ansvarlige politikerne kom heldigvis på banen for å ta tak i problematikken, men det mest konkrete justisministeren hadde å by på var en oppfordring om å gå i fakkeltog! Ikke et ord om hva regjeringen ville iverksette av tiltak. Kanskje ikke så rart for problematikken er kompleks og løsningene likeså.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rasistiske ytringer er psykisk vold for dem de omhandler, og de påvirker også noen til å omsette ord til handlinger. Det bunner i holdninger som er så fiendtlige at det får noen av oss til å gå over terskelen og utøve diskriminering, trakassering og vold. De groveste hendelsene er de enkleste å forholde seg til. Da kan det ropes på fakkeltog og politikerne kan være rystet og sjokkerte og voldsomt og oppblåst indignerte. Den dagligdagse hetsen i debatten på og utenfor nettet samt hverdagslivets diskriminering og utestengelser er langt mer ubehagelig å ta tak i. Men der er der kampen må føres hver bidige dag.

Lar vi det rasistiske budskapet få stå uimotsagt vil det bli flere som lar handlinger følge ordene.


Mer om nettsteder som debatterer Rasisme finner du på Startsiden.