Ashley selger Newcastle

Mike Ashely vil ikke lenger ha kontrollen over Newcastle. Nå selger han klubben. (Fsoto: Scanpix)
Mike Ashely vil ikke lenger ha kontrollen over Newcastle. Nå selger han klubben. (Fsoto: Scanpix)

<pNewcastle-eier Mike Ashley bekreftet i går gjennom en følelsesladet pressemelding at han ønsker å selge seg ut av klubben han tok over for bare 16 måneder siden. - Jeg har hørt på dere. Dere vil bl

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SCORINGENE

I tiden etter at manager Kevin Keegan forlot Newcastle har fansen ønsket Ashleys hode på et fat. Keegan kom tilbake i trenerstolen til stor jubel, men ble der kun i åtte måneder.

Spekulasjoner om et uholdbart forhold til sportsdirektør Dennis Wise og en stadig innblanding fra klubbens styre hva angikk spillersalg og kjøp, har vært brukt som forklaringer på avgangen.

Fansen raste raskt mot Ahsley, og det toppet seg før og etter helgens oppgjør mot Hull hjemme på St. James´ Park. Tusenvis av fans uttrykte sin misnøye med ledelsen i klubben gjennom protester både før og etter kampen.

At Newcastle tapte oppgjøret 2-1 gjorde heller ikke situasjonen noe bedre. Når Ashley nå ønsker å selge klubben, ber han fansen om å legge ned stridsøksen.

SE ALLE MÅLENE FRA PREMIER LEAGUE HER

- Jeg er ikke dum

- Dere trenger ikke demonstrere mot meg igjen, for jeg har tatt poenget. All ytterligere protest vil bare ha en negativ effekt på laget.

Mike Ashley kjøpte seg inn i Newcastle for i underkant av 150 millioner kroner for 16 måneder siden, og har vært en av fansen siden den gang. Han har kommet på kampene i Newcastle-drakt, og drukket øl som alle andre. Nå sier han imidlertid at det ikke lenger er trygt for ham å gå på kampene.

- Jeg er ikke dum og jeg har hørt på fansen. Jeg har elsket å ta barna mine med på kampene, og å være ved siden av dem og fansen. Nå er jeg en far som ikke kan ta med barna sine på en fotballkamp på en lørdag fordi vi kan bli angrepet. Derfor er jeg ikke lenger klar til å subsidiere Newcastle United.

- Jeg legger klubben ut for salg. Jeg håper fansen får det de ønsker, og at den neste eieren er en som kan komme inn med den pengemengden de vil ha.

Forsvarer pengebruken

I det lange brevet som ble lagt ut på Newcastles hjemmesider i går forsvarer Ashley sin økonomiske drift av klubben. Han forteller at han i tillegg til kjøpesummen brukte over 110 millioner kroner på å redusere den store gjelden som hadde vokst opp fra før han tok over. Han skildrer en klubb som skylder store summer i overgangspenger fra langt tilbake i tid.

- Dersom jeg ikke hadde kommet inn er det ikke sikkert klubben hadde overlevd. (…) Før jeg hadde brukt en krone på lønninger eller på å kjøpe spillere hadde Newcastle United kostet meg mer enn en kvart milliard pund.

Han ønsker imidlertid ikke å framstå som en som syter over at å eie en fotballklubb ikke er en gullgruve.

- Ikke misforstå. Jeg kjøpte ikke Newcastle for å tjene penger. Jeg kjøpte Newcastle fordi jeg elsker fotball. Newcastle genererer ikke de samme inntektene som Manchester United eller Real Madrid. Jeg er Mike Ashley, ikke Mike Ashley en multi-milliardær med ubegrensede midler.

Han understreker også at hans uttalelser i brevet ikke på noen måte er et angrep på tidligere manager Kevin Keegan.

Selger bare til den rette

Det trenger likevel ikke være helt slutt for Ashley, og kanskje vil hans uttrykte kjærlighet for klubben, samt hans villighet til å lytte til fansen, gi ham litt godvilje. Han er nemlig ikke forberedt på å selge klubben til hvem som helst.

- Hvis jeg ikke kan selge klubben til noen som vil gi fansen det de vil ha så vil jeg fortsette å se til at Newcastle blir drevet etter en business- og fotballmodell som er holdbar. Jeg bryr meg for mye om klubben til å bare forlate den.

Hva som nå vil skje på eiersiden er usikkert, men engelske medier spekulerer allerede villig vekk. En businessmann ved navn Anil Ambani har prøvd å snakke med klubben om en eventuell overtakelse tidligere, men uten hell. Interessen kan nå gjenoppstå.

En annen som er linket er den kinesiske milliardæren Xu Rongmao, ifølge the Guardian. Ashley selv skal ifølge engelske the Telegraph være interessert i å snakke med Dubai International Capital, som har tidligere har vist interesse i Liverpool.

Fansen med klar tale på St. James´Park. (Foto: Scanpix)Fansen med klar tale på St. James´Park. (Foto: Scanpix)

Personvernpolicy