47 tatt for flyrøyking

Foto: Olav Stendal.
 Foto: Olav Stendal.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- I det verste tilfellet kan det bli katastrofalt, sier Informasjonsdirektør i Norwegian.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om røykeforbud

Søndag 6. april i år holdt det virkelig på å gå galt. En av passasjerene på Norwegains rute mellom Oslo og Riga holdt på å sette hele flyet i brann. Han klarte tydeligvis ikke å stå imot røykesuget, og etter å ha tatt seg en blås på dass, kastet han sneipen i søppelet.

- Brann på toalettet

Vanligvis blir røykerne tatt på grunn av lukt fra toalettet, at medpassasjerer melder fra eller fordi røykvarsleren går av. Det skjedde ikke denne gangen. Glørne tok fyr i avfallsbeholderen og først da ble røykvarsleren aktivert.

«Ved denne hendelsen fungerte varslingssystemet som det skulle, og kabinbesetningen kom det automatiske slukkesystemet i forkjøpet gjennom sin resolutte og korrekte opptreden,» skriver Statens Havarikommisjonen for Transport (SHT ) i sin rapport.

Men de undervurderer ikke faren ved hendelsen: «Luftfartshistorien har vist at dersom en brann om bord i et fly på marsjhøyde får utvikle seg og kommer ut av kontroll, får det som regel katastrofale konsekvenser». Luftfartshistorien har vist at dersom en brann om bord i et fly på marsjhøyde får utvikle seg og kommer ut av kontroll, får det som regel katastrofale konsekvenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anmeldt 20

- Dette er et problem og vi håper virkelig at folk forstår alvoret ved slike hendelser, sier Informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian til ABC Nyheter.

Hun forteller at de så langt i år har anmeldt 20 personer for ulovlig røyking om bord. Forelegget ligger på rundt 10.000 kroner. Hun ber nå innstendig om at røykesugne flypassasjerer skal finne andre løsninger enn smugrøyking når de er om bord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det skaper uro for den enkelte passasjer som er med dersom brannalarmen går av, og i det verste tilfellet kan det bli katastrofalt, sier hun.

Likevel understreker hun at de aller fleste røykerne blir tatt, og at kabinpersonellet er opplært i å håndtere slike situasjoner.

Personen som satte i gang brannen i april, ble ikke tatt.

Anmeldt 25

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, sier de så langt i år har rapportert 25 personer for flyrøyking. I de fleste tilfellene tar politiet på flyplassen seg av saken med et forelegg, men i noen tilfeller går de rettens vei. Han understreker likevel at de har 440 flyvninger om dagen, og at de aller fleste respekterer røykeforbudet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har ikke opplevd tilsvarende branntilløp, men har opplevd at folk prøver å deaktivere røykvarsleren, sier han til ABC Nyheter.

Anmeldt 2

I Widerøe har de ikke lange flyvninger, med de lengste på to og en halv time. Likevel har de også anmeldt to personer det siste halvannet året.

- Vi mener dette er svært alvorlig, og særlig hos oss som har så korte reiser, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien til ABC Nyheter.

- Det er særlig oppsiktsvekkende at noen prøver å deaktivere varslerne, men det har vi heldigvis ikke opplevd.