Rice forsøker å formalisere våpenhvilen

USAs utenriksminister Condoleezza Rice kom til Georgia fredag. Der ble hun tatt imot av president Michail Saakasjvili. Foto: Scanpix
USAs utenriksminister Condoleezza Rice kom til Georgia fredag. Der ble hun tatt imot av president Michail Saakasjvili. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMens russiske styrker fortsatt blokkerer den viktigste veien inn til Gori, ankom USAs utenriksminister Condoleezza Rice Georgia for å forsøke å formaliserer våpenhvilen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Rice trengs det en klargjøring av en rekke punkter i fredsplanen, slik at georgiske interesser blir ivaretatt.

Men Rice også kommer til å forsøke å overtale georgierne til å gjøre enkelte innrømmelser overfor russerne.

Georgia har ennå ikke formelt vedtatt EUs fredsavtale, og uttalelser fra president Mikhail Saakasjvili har skapt usikkerhet om han vil undertegne den.

Planen krever at russiske styrker trekker seg tilbake, men den åpner også for at fredsbevarende russiske soldater får lov til å patruljere de omstridte områdene inntil utenlandske observatører ankommer.

Blokkerer fortsatt vei

Russiske styrker blokkerte fortsatt veien inn til den georgiske byen Gori fredag, ifølge nyhetsbyrået AP. Blokaden deler i realiteten Georgia i to.

I henhold til fredsavtalen, som EU har forhandlet fram, skal russiske styrker trekkes tilbake til stillingene de hadde før krigen brøt ut for en uke siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den fortsatte blokkeringen av den viktige byen, som ligger ved utbryterrepublikken Sør-Ossetia, skaper tvil om russerne virkelig vil overholde avtalen.

Ifølge georgiske myndigheter forhandles det nå om hvordan georgierne igjen skal overta kontrollen over den kraftig bombede byen.

Krass Bush-kritikk

USAs president George W. Bush anklager Russland for å tyrannisere og ydmyke Georgia, og fremholder at det er en uakseptabel måte å drive utenrikspolitikk i det 21. århundret på.

– Georgias suverenitet og territorielle integritet må respekteres, sa Bush i en tale i Det hvite hus fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands forbundskansler Angela Merkel var litt mildere i ordbruken, men var likevel klar på at Russlands militæroperasjon i Georgia er overdreven.

Garantist

På en pressekonferanse med Russlands president Dmitrij Medvedev sa Merkel også at russiske styrker må trekkes ut fra sentrale områder av Georgia, og at det er ufornuftig av Russland å la de bli stående.

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Medvedev framholdt på sin side at utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia neppe vil kunne føres tilbake til Georgia.

Han fremstilte Russland som en garantist for sikkerheten i Kaukasus og sa at russiske fredssoldater kommer til å sørge for at folket i de to regionene får viljen sin gjennom.

Samtaler

Goris politisjef kom fredag til byen for å ha samtaler med den russisk generalen som har kommandoen over de russiske styrkene i byen.

Tre dager etter at Russland lovet å avslutte sin militæroperasjon, er russiske styrker fortsatt på plass i tre georgiske byer, og tusenvis av soldater er utplassert mellom de to utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia.

Samtidig er det meldt om lovløse tilstander i blant annet Gori og landsbyer i nærheten, der ossetiske militssoldater anklages for plyndring og hærverk. Russiske soldater utenfor Gori innrømmet fredag morgen at den forlatte byen ble utsatt for plyndring i løpet av natten.

Konflikten om Sør-Ossetia startet da Georgia forsøkte å gjenvinne kontroll over den russiskvennlige utbryterregionen militært sist uke.

Russland gikk inn i krigen med full militær tyngde på Sør-Ossetias side og tvang georgierne ut av området. (©NTB)