Kina-opprørere drepte 16

Politisoldater går forbi medlemmer av den muslimske minoriteten uighurene i april 2008. Foto: AFP.
 Politisoldater går forbi medlemmer av den muslimske minoriteten uighurene i april 2008. Foto: AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p16 politimenn drept fire dager før OL-åpningen. - Ikke overraskende, mener ekspert.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Xinjiang-provinsen og uigurene
* 20 millioner mennesker fra 47 ulike etniske grupper bor i Xinjiang. Provinsen nordvest i Kina grenser til Afghanistan, Russland og flere sentralasiatiske land.
* Rundt 8,3 millioner av befolkningen tilhører den muslimske folkegruppen uigurene, som lenge har følt seg sosialt og økonomisk marginalisert i Kina.
* Dissidenten Rebiya Kadeer har symbolisert uigurenes kamp for sine rettigheter, og hun ble kjent i Norge da hun ble tildelt Raftoprisen i 2004. Kadeer skal møte USAs president George W. Bush tirsdag.
* Uigurenes nasjonalisme blusset opp på 1990-tallet, og radikale islamistiske grupper kjemper for et eget hjemland for uigurene.
* Én av disse gruppene har truet med å gjennomføre væpnede aksjoner under OL, og kinesiske myndigheter mener ekstremistene utgjør en terrortrussel.
(Kilder: AFP, Raftostiftelsen) (©NTB)

16 politimenn i Xinjiang-regionen ble drept mandag, da opprørere angrep en politistasjon med granater. Antallet skadde har så langt også nådd 16 personer.

Angrepet i Xinjiang-regionen kommer under en måned etter at tre terrortiltalte ble henrettet i byen der dagens angrep fant sted, Kashgar.

Kastet granater

Angriperne skal ha kjørt to anleggsmaskiner inn i politistasjonen, før de kastet håndgranater mot politiet. Politimennene som holder til her jobber til daglig med å vokte grensene mot Kirgisistan og Pakistan.

Professor Harald Bøckman. Foto: Scanpix.Professor Harald Bøckman. Foto: Scanpix.

Kina-ekspert Harald Bøckman ved senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo er ikke overrasket over dagens angrep.

- Kineserne har prøvd å sikre seg på alle bauger og kanter, og har i grunnen forsøkt å skremme folk til ro. Blant annet ble det gjennomført en offentlig henrettelse i denne regionen tidligere i sommer. Dette viser bare at det er helt umulig å kontrollere alt og alle, sier Bøckman til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke overraskende

Selv ble han nektet innreise til Kina under OL, til tross for at han har besøkt landet en lang rekke ganger opp gjennom årene. Han forteller at konfliktnivået i Xinjiang-regionen har vært stadig voksende over lang tid.

- Det at noe sånt skjer akkurat nå er ikke overraskende, sier Bøckman.

Konflikten i Xinjiang-regionen dreier seg grovt om forholdene for den etniske minoriteten uighurene. Uighurene er en muslimsk, tyrkisktalende minoritet, som består av cirka åtte millioner mennesker, og dermed utgjør cirka halvparten av regionens befolkning. Siden begynnelsen av 90-tallet har det vært stor politisk uro i Xinjiang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da kineserne gjennomførte henrettelsen av tre terrortiltalte 9. juli i år, var alle tilhørende organisasjonen East Turkestan Islamic Movement (ETIM).

Siste angrep i 1998

Kinesiske myndigheter hevder å ha avdekket tre forskjellige planlagte terroraksjoner som uighurene skal ha stått bak, så langt i år. Uighurene på sin side hevder myndighetene bruker kampen mot terror som et skalkeskjul for å hindre uighurene å jobbe for å uttrykke sin selvstendighet og egen kultur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge TimesOnline skjedde de siste angrepene fra uighur-seperatister i 1997 og 1998. Da ble en rekke militærinstallasjoner, politistasjoner, fengsler og politiske ledere angrepet.

Tviler på angrep i Beijing

Harald Bøckman regner det som helt usannsynlig at hendelser som dagens angrep vil skje i mer sentrale deler av landet, som Beijing, mens OL går av stabelen.

- Nei, det tror jeg ikke kommer til å skje. Forberedelsene har minnet mer om at man forbereder seg på krig enn på et idrettsarrangement, så spesielt i områdene der det skal være arrangementer tviler jeg på at det er noen som kan gjennomføre slike aksjoner, sier Bøckman.


View Larger Map