Styrket håp om varig løsning på Kypros

<p class="hidden"> </p>
 

<pTyrkias brennende ønske om EU-medlemskap skaper mulighet for gjenforening av den delte middelhavsøya.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utsiktene til en varig løsning på Kypros-konflikten er bedre enn noensinne, mener FNs spesialutsending.

Forberedelsene til formelle forhandlinger om en slik gjenforening pågår nå for fullt. Selve forhandlingene mellom den greskkypriotiske lederen, Demetris Christofias, og tyrkisk-kypriotiske Mehmet Ali Talat skal innledes 3. september.

– Utviklingen de siste månedene har skapt en ekte følelse av at utsiktene til en varig og fullstendig løsning kanskje aldri har vært bedre, sa Alexander Downer denne uka. Den tidligere australske utenriksministeren ble i sommer utnevnt til FN-utsending til Kypros.

Bedre klima

Forhandlingsklimaet har ifølge diplomater i den kypriotiske hovedstaden Nikosia bedret seg vesentlig etter at Christofias sist vinter avløste den mer uforsonlige Tassos Papadopolous som greskkypriotenes president. Christofias’ kommunistparti har hatt nær kontakt med den tyrkiske delen av Kypros.

Kypros har vært delt i en greskstyrt del i sørvest og en tyrkiskstyrt del i nordøst siden tyrkiske styrker invaderte øya i 1974. I 2004 ble det holdt folkeavstemning om en FN-plan for gjenforening, der tyrkiskkypriotene stemte ja men greskkypriotene sa nei, og siden har arbeidet med en løsning på konflikten stått i stampe.

Den tyrkiske delen av øya er langt fattigere enn den greske, som ble medlem av EU i 2004. Tyrkia vil svært gjerne inn i EU og har forhandlet om medlemskap siden 2005, men spørsmålet om menneskerettighetenes kår i landet og den lange veien fram til en økonomi på EU-nivå skaper fortsatt usikkerhet om når tyrkerne kan slippe inn i unionen.

Lys i tunnelen

Det uløste Kypros-spørsmålet har også bidratt til denne usikkerheten, men her er det altså nå lys i tunnelen. – Vi ser nå at tyrkiskkypriotenes og greskkypriotenes ledere er oppriktige i sine ønsker om å bli enige om en varig løsning, sier FN-utsending Downer.

– De har ikke fastsatt noen tidsfrist for en avtale. Men nå det er sagt, må det tilføyes at dette ikke er en prosess noen av partene ønsker å trekke ut lenger enn nødvendig, sa Downer nylig til mediefolk i Nikosia.

Ifølge en talsmann for Mehmet Ali Talat håper tyrkiskkypriotenes leder at det skal være mulig å få i havn en avtale innen utgangen av året. Men andre tyrkiskkyprioter mener det er mer realistisk å se for seg en løsning en eller annen gang i løpet av 2009.

Personvernpolicy