Kritisk for WTO-avtale

KAOSPILOT : Indias handels- og industriminister Kamal Nath er blitt en nøkkelperson i de siste kritiske fasene av WTO-forhandlingene i Genève.
KAOSPILOT : Indias handels- og industriminister Kamal Nath er blitt en nøkkelperson i de siste kritiske fasene av WTO-forhandlingene i Genève.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn strid mellom USA, India og Kina kan velte WTO-forhandlingene i Genève. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FAKTA:

- WTO har 152 medlemsland, og hvert enkelt land kan legge ned veto mot en ny avtale. Forhandlingene foregår mellom grupper av land.

- Målet med forhandlingene er å få på plass en liberalisering av verdenshandelen, nedbygging av tollmurer og fjerning av subsidier.

- Forhandlingene skulle egentlig vært ferdig i 2005. Siden den gang har imidlertid prosessen blitt utsatt flere ganger. Forhandlingene har også kollapset tre ganger.

- Norge er blant landene som ønsker å beholde tollmurer og subsidier av egen landbruksektor. Samtidig ønsker Norge å kunne eksportere fiskeprodukter uten store tollhindringer.

Etter flere dager med optimisme er tida i ferd med å renne ut for en avtale i WTO-forhandlingene. India kjemper for en rett til å beskytte sine landbruksprodukter, dersom den utenlandske importen skulle øke dramatisk. Disse såkalte «sikkerhetstiltakene» vil USA ha bort, og går kraftig ut mot India. Samtidig blir Kina kritisert for ikke å skifte standpunkt underveis.

- Disse lands handlinger har ført Doha-runden inn i den verste krisen i sitt sju år lange liv, sier David Sharks, handelsrepresentant fra USA, ifølge BBC.

Forslag på bordet

India og Kina slår tilbake og anklager USA for ikke å ville åpne egne markeder, samtidig som de presser på for at utviklingslandene ikke får beskytte egne landbruksvarer.

Et forslag som i helgen ble lagt på bordet av WTO-sjef Pascal Lamy førte til nye håp om en mulig løsning. Det innebar et generelt tollkutt på 70 prosent for landbruksprodukter med mer enn 75 prosent i toll. Ifølge NTB gjelder forslaget for Norge nesten en tredel av de såkalte tollinjene i landbruket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ingen avtale er bedre

Norges Bondelag legger ikke skjul på sin motstand mot forslaget.

- Vi har sagt tidligere at ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale. Men akkurat nå venter vi og ser. Det er åpenbart at dette er en kritisk fase i forhandlingene, sier nestleder Eli Reistad til ABC Nyheter. Hun følger forhandlingene fra Genève.

De mest intense forhandlingene har det siste døgnet foregått mellom land som India, USA og Kina. Norge har ikke vært tilstede under disse samtalene. Klokka ti tirsdag begynte et nytt møte der utenriksminister Jonas Gahr Støre deltar.