Fem pågrepet etter asylangrep

<p class="hidden"> </p>
 

<pPolitiet i Østfold har hittil pågrepet fem personer etter gjengangrepet på Nordbylunden asylmottak torsdag kveld.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter/Moss): Fem personer, alle tsjetsjenere, har blitt pågrepet av politiet etter voldshandlingene på asylmottaket i Våler torsdag kveld. Mennene, som skal være i aldersgruppen mellom 25-35 år, ble arrestert på forskjellige steder i området, sier politimester i Østfold Otto Sterk på en pressekonferanse.

Ble tatt i skogen

To av de pågrepne ble tatt i skogen rundt mottaket. Foreløpig kjenner man ikke statusen til de fem som er pågrepne, eller de andre som har deltatt i angrepet.

21 personer ble sendt til sykehus etter angrepet. De fleste av dem skal være kurdere. Ingen skal være livstruende skadd, men politiet sier det er snakk om alvorlige skader i straffrettslig forstand.

Innbitt angrep

Det tok mer enn 20 minutter før politiet kom til stedet. Angriperne, som skal ha brukt både macheter og armeringsjern, skal ha lett etter ofre overalt inne på mottaket. De skal ha slått inn dører, og lett bak vaskemaskiner og skap etter mulige ofre.

Ifølge lensmann i Våler, Per Tore Fremstad, skal årsaken til at man kom sent fram være ganske enkel. Man fikk rett og slett ikke meldingen om hva som hadde skjedd.

Ber Kripos om hjelp

- Vi fikk meldingen klokken 22.43, og dro straks til stedet. Ifølge beboerne skal angrepet ha skjedd rett etter kveldsbønnen, altså rundt klokken 22. Hva som har skjedd i mellomtiden er vanskelig for oss å svare på, sier Fremstad til ABC Nyheter.

Politiet har nå rettet en anmodning om bistand til Kripos. Man ønsker hjelp både til den tekniske og den taktiske delen av etterforskningen.

Begynte onsdag

Årsaken til volden skal ha vært en uenighet mellom tsjetsjenske og kurdiske beboere på mottaket. Kranglingen skal ha startet allerede onsdag. Da skal to tsjetsjenske kvinner og en kurdisk kvinne ha havnet i konflikt. Det skal ha vært ytret meningen om barnebråk på mottaket. Ledelsen ved mottaket grep inn i krangelen.

Kranglet om barnebråk

- De to tsjetsjenske kvinnene fikk deretter permisjon fra mottaket, og forlot stedet. Vi trodde vi hadde taklet uenigheten da, sier mottaksleder Ole Morten Lyng til ABC Nyheter.

Torsdag morgen varslet han politiet om hendelsen, men ga altså beskjed om at gemyttene var kommet til ro.

- Jeg er sjokkert. Vi har hatt noen småproblemer her før, men ingenting som dette, sier Lyng.

Da angrepet skjedde torsdag kveld var det vaktskifte, og ti ansatte på jobb. Det er betydelig mer enn vanlig, men de ti klarte ikke å stagge angriperne.

Må ha tolk

Siden ingen av beboerne på mottaket snakker norsk må man tilkalle tolkehjelp for å gjennomføre avhør. Det medfører at man ikke kan regne med å få alle svar på hva som har skjedd på bordet før det har gått noe tid.

Transittmottaket har også tidligere vært åsted for utlendingers vrede. En gruppe tsjetsjenske asylsøkere påla ifølge VG de andre beboerne i mottaket å følge sharialover. Ingen på mottaket fikk gå i kortbukser, alle skulle be til Allah og tsjetsjenerne skulle gå først i matkøen, ifølge politiets egen rapport om hendelsen.

Personvernpolicy