Spiritualized: «Songs In A & E» (Spaceman/Bonnier Amigo)

Det enkle er ofte det beste

<p class="hidden"> </p>
 

<pSpiritualized fortsetter å blande rock, gospel og psykedelia på en forbilledlig måte. Deres beste til nå?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Songs In A & E»«Songs In A & E»

Jason Pierce, som i realiteten er Spiritualized, er en mann som ikke er redd for å pøse på med instrumentering for å oppnå det uttrykket han ønsker. I 1997 nådde han sitt kreative høydepunkt i så måte med «Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space», og spørsmålet var hvor veien ville gå videre.

Han forsøkte med omtrent tilsvarende oppskrift på oppfølgeren, men innså at formelen måtte justeres og gikk for et enklere uttrykk på 2003-utgivelsen «Amazing Grace». Resultatet var greit, men det er først nå, med at det virkelig slår ut i full blomst.

Komposisjonene i seg selv er umiskjennelig Pierce, men det er altså arrangementene som er strippet ned slik at låtene må stå på egne ben. Heldigvis er det en rekke gode låter på «Songs In A & E». Noen lengere, svevende partier finnes naturligvis fortsatt, men balansen er langt bedre nå.

Det åpner gospelaktig i «Sweet Talk», mens rosinen i pølsa åpenbarer seg allerede som neste spor. «Death Take Your Fiddle» er den flotteste låta Pierce noen gang har skrevet og han synger den med slik innlevelse at man som lytter lurer på om han er i ferd med å stryke med.

«I Gotta Fire» er en rocklåt i gammel Stones-støpning, mens «Soul On Fire» er en mer slentrende sak med smakfullt strykerarrangement. «Yeah Yeah» minner av alt om en rocka Dylan, mens påfølgende «You Lie You Cheat» er nok en tøff rocklåt.

Etter dette senkes tempoet og siste halvdel blir en del tammere enn den første. Det finnes likevel gode tilløp her også, blant annet avslutningen «Goodnight Goodnight» er nydelig.

Spiritualized har kommet tilbake etter fem års dvale - grunnet sykdom - og levert sin beste plate til nå. Det er mer nakent enn tidligere, hvilket kler det nye låtmaterialet perfekt. Bra levert herr Pierce.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Personvernpolicy