- Tror på rettferdighet igjen

Enver Djuliman (innfelt) tror bosniske muslimer kan tro på rettferdighet nå som Radovan Karadzic er arrestert. Kvinnene på bildet demonstrerte i fjor mot at bosniske serbere skulle få ha kontroll over Srebrenica der den verste massakren i Europa siden andre verdenskrig ble begått i 1995. Foto: Scanpix og Helsingforskomiteen.
Enver Djuliman (innfelt) tror bosniske muslimer kan tro på rettferdighet nå som Radovan Karadzic er arrestert. Kvinnene på bildet demonstrerte i fjor mot at bosniske serbere skulle få ha kontroll over Srebrenica der den verste massakren i Europa siden andre verdenskrig ble begått i 1995. Foto: Scanpix og Helsingforskomiteen.

<pArrestasjonen av Radovan Karadzic gir mange bosniere troen på at rettferdighet er mulig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det forteller Enver Djuliman, Balkan-ekspert, i Helsingforskomiteen.

- Ofrenes familier er glad for at han er tatt. I første omgang er det nok for dem. Men det neste steget er det viktigste. Nemlig det at han skal møte opp i menneskerettighetsdomstolen i Haag.

Djuliman kom selv som flyktning i 1993 da det var krig i hans hjemland Bosnia-Hercegovina. Akkurat nå er han tilbake i hjemlandet på ferie, men bor til daglig i Drammen.

- Jeg tror mange bosniere håper dette sender ut enkelte signaler, sier Djuliman.

- Dette viser at folk som den bosnisk-serbiske hærsjefen, Ratko Mladic, og andre forbrytere som har begått massemord, ikke kan flykte fra loven. De må ta ansvar og de kommer til å bli tatt i fremtiden.

Dette er noe mange har ventet lenge på, tretten lange år, forklarer han.

- Troen på at domstoler er synonymt med rettferdighet, er kanskje noe man tenker i Norge. Men for bosniere har ikke dette vært tilfelle på mange år. De mistet troen på det under krigen. Denne arrestasjonen tror jeg gir mange tilliten tilbake. Jeg må innrømme at jeg selv begynte å bli usikker på om denne dagen ville komme, påpeker han.

Vil oppløse Republika Srpska

Folk har begynt å prate om ytterligere forandringer i Bosnia-Hercegovina.

- Karadzic var med på å opprette, Republika Srpska, en av de to enhetene i Bosnia-Hercegovina. Mange mener at nå som Karadzic er tatt, er neste steg å reorganisere Bosnia- Hercegovina og oppløse Republika Srpska.

Han understreker at det er delte meninger om dette.

- Andre mener at Karadidzic handlet som et individ, og at man ikke skal straffe Republica Sprska, legger han til.

Viktig å anerkjenne

Men det er liten tvil om at dette er en gledens dag,

- Arrestasjonen fører til at mange bosniere har fått det bedre, forteller han.

Det er viktig at denne delen av historien blir anerkjent.

- Dette fører til at bosnisk historie blir mer kjent. Denne dagen kommer til å bli skrevet inn i barnas historiebøker, sier han.

Men Djuliman er skeptisk til hvorfor Karadzic ikke ble arrestert tidligere.

- Dette er en mann som har levd midt i hovedstaden i Serbia i 10 år, mens hele verden har lett etter ham. Det er klart at noen må ha hjulpet ham. Og et bevis på det samme er det jo at Ratko Mladic har motatt milltæpensjon i mange år, sier han.


Personvernpolicy