- Tyske spioner bak fange-utveksling

Personell fra Den islamske helsekomité, som har blitt knyttet til Hizbollah, laster av kister med levningene etter Hizbollahaktivister fra en Røde Kors-lastebil. Foto: Scanpix/Reuters.
Personell fra Den islamske helsekomité, som har blitt knyttet til Hizbollah, laster av kister med levningene etter Hizbollahaktivister fra en Røde Kors-lastebil. Foto: Scanpix/Reuters. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTyskland har nok en gang tatt i bruk sitt hemmelige nettverk i Midtøsten, melder BBC.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens fangeutveksling mellom Israel og Hizbollahgeriljaen fikk god drahjelp av tyske etterretningsfolk og diplomater, melder BBC.

Tyskernes hemmelige tjenester har spilt en nøkkelrolle også i to tidligere utvekslinger av fanger, i 1996 og 2004.

Tyske BND, landets utenlandsetterretning, har lenge pleid kontakter med nøkkelspillere i regionen, både israelske Mossadagenter og iranske hemmelige agenter. Tyskerne nyter ifølge BBC et rykte som «ærlig mellompart» i regionen, mens USA og Israel blir ansett for å ta Israels side i konflikten.

Tyskland er både en stor bidragsyter til de palestinske områdene, men samtidig en sterk støttespiller for Israel. Landet er også Irans viktigste handelspartner blant EU-landene.

Margret Johannsen ved institutt for fredsstudier og sikkerhetspolitikk ved Universitetet i Hamburg, sier Tyskland er dyktige på såkalt «stille diplomati».

- Landet har ikke akkurat en heldig historie når det gjelder utøvelse av militærmakt, mens humanitær utvikling gir prestisje, sier hun til BBC.

- Det er en politikk som tar seg godt ut.

Hizbollah returnerte onsdag likene til to israelske soldater, som ble tatt til fange av geriljaen for to år siden. I retur har Hizbollah mottatt likene til 12 geriljakrigere. Avtalen sikrer også løslatelsen til fem libanesere.

Offisielt heter det at avtalen er fremforhandlet av FN. Det er den åttende utvekslingen av en slik type siden 1991, melder AFP.

Israel forsøker fremdeles å sikre løslatelsen av Gilad Shalit, en soldat som ble tatt til fange av militante på Gazastripen i 2006. Gruppen Hamas, som nå regjerer dette palestinske territoriet, var med på aksjonen.