Gir opp sikkerhetsavtale

<p class="hidden">Sadr-byen i Bagdad har vært et kjernested for sjiamilits, men nå har amerikanske og irakiske soldater gjenerobret kontrollen over store deler av bydelen. Foto: Reuters/Scanpix. </p>
Sadr-byen i Bagdad har vært et kjernested for sjiamilits, men nå har amerikanske og irakiske soldater gjenerobret kontrollen over store deler av bydelen. Foto: Reuters/Scanpix.

<pUSA og Irak har avsluttet forsøket på å inngå en sikkerhetsavtale, etter at Irak kom med krav om konkrete datoer for tilbaketrekning, ifølge Washington Post.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske og irakiske forhandlere har gitt opp forsøket på å inngå en formell sikkerhetsavtale før president George W. Bush forlater Det hvite hus. De vil heller satse på en midlertidig overenskomst, skriver avisa søndag.

En sikkerhetsavtale skulle etter planen legge et rettslig grunnlag for USAs tilstedeværelse i Irak etter at et FN-mandat utløper ved utgangen av dette året. Men Iraks statsminister Nuri al-Maliki har krevd konkrete datoer for USAs tilbaketrekning, dersom det skal bli noen avtale. Dette har USA hittil nektet å forhandle om.

En amerikansk tjenestemann med informasjon om forhandlingene sier at det nå likevel blir diskutert datoer. Håpet er at en skal få på plass en intensjonsavtale for 2009, ifølge Washington Post.

– Misforståelse

Iraks sikkerhetsrådgiver avviser imidlertid det avisa skriver, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Jeg tror ikke det er sant, var Muwaffaq al-Rubaies kommentar til at partene skal ha gitt opp å nå en formell avtale før Bush går av.

Han sa til CNN søndag at de fortsatt jobber for å nå en avtale innen utgangen av juli.

– Vi prøver veldig hardt å holde tidsfristen, og jeg mener det fortsatt er håp, sier han og legger til at partene har gjort en viss framgang i forhandlingene.

Suveren stat

Irak er blitt en av de viktigste sakene foran presidentvalget i USA i november, der den republikanske kandidaten John McCain har støttet Bush-administrasjonens nåværende strategi, mens demokratenes kandidat Barack Obama krever en plan for tilbaketrekning.

– Både John McCain og George Bush sa at dersom Irak, som en suveren stat, sa at tiden hadde kommet for å trekke tilbake våre soldater, da skulle de respektere ønskene til den suverene staten, sa Obama søndag.

Den demokratiske kandidatens plan om tilbaketrekning fra Irak i løpet av 16 måneder er derimot av McCain stemplet som naiv.

Obama sier at han erkjenner at en tilbaketrekning ikke vil bli en fullt ut hyggelig affære, men mener at en må lytte til Iraks statsministers krav om en plan for en tilbaketrekning.

Tilbaketrekning

Bush-administrasjonen vurderer nå, uavhengig av forhandlingene, å trappe opp tilbaketrekkingen fra Irak fra og med september, skriver The New York Times.

Grunnen til at Washington vurderer en raskere tilbaketrekking enn tidligere antatt, er behovet for flere soldater i Afghanistan som kan bekjempe Taliban-opprøret, skriver avisen og siterer kilder i militæret og administrasjonen.

Det er ikke foretatt noen endelig avgjørelse, men minst én, og kanskje så mange som tre, av de 15 brigadene USA har i Irak nå, kan komme til å bli trukket ut innen president George W. Bush går av som president, skriver The New York Times.

Det hvite hus vil ikke kommentere spekulasjonene, men talsperson Gordon Johndroe sier at presidenten vil lytte til råd fra USAs øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus.

Presidenten håper å kunne hente hjem flere soldater, sier Johndroe.

– Inntil videre vil vi fortsette å diskutere med irakerne vårt felles mål om å redusere antall amerikanske soldater i Irak, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy