KONSERT: Bruce Springsteen & The E Street Band, Nya Ullevi, Göteborg - fredag 4. - lørdag 5. juli 2008

Oslo neste

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

<pBruce Springsteen ger oss ett löfte - Oslo nästa.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo neste
Bruce Springsteen & The E-Street Band spiller to uttsolgte konserter på Valle Hovin i Oslo mandag og tirsdag neste uke (7. og 8. juli).

ABC Nyheter kommer tilbake med rapport også derfra.

ABC Nyheter/Göteborg: Det finns en oskriven regel: när Bruce Springsteen spelar på samma arena två kvällar i rad är chansen till mirakel a-l-l-t-i-d störst andra kvällen.

Men den här gången skulle det kunna bli annorlunda. För när han först går in på Ullevi i Göteborg är det den fjärde juli – Fourth of July – och Sirius Radio i New York sänder delar av konserten live. Springsteens kärlek till Ullevi är känd, här han gjort shower av historiska mått. Senast – just det, andrakvällen 2003. Nu höjer han insatsen direkt, och vad många förväntar sig är att Independence Day ska firas med låten som heter så, kanske också «4th of July, Asbury Park (Sandy)».

Det är snart en vecka sedan The E Street Band, trots dåligt ljud, gjorde en fantastisk spelning i Köpenhamn. Obskyriteter som «Blinded By the Light» och «Something in the Night» lyfte oss till skyarna. Ändå vågar vi hoppas att en dubbel i Göteborg och nästa dubbel i Oslo ska nå ännu högre. Det var ju det där med andrakvällarna.

Så, när alla överflödiga förhandsspekulationer är avklarade, vad hände egentligen… i fredags?

Prick på utsatt tid, för att möta den amerikanska radiosändningen, går bandet på scenen med en milt uttryckt omtumlande fullbandsversion av «Born in the U.S.A». Springsteen har pekat ut vägen mot en kväll att minnas, en kväll med flera vilda kort i rockärmen. «4th of July Asbury Park (Sandy)» och «Independence Day» – förstås – «Sandy» särskilt tillägnad nyligen bortgångna Danny Federici och Madam Marie Castello, spådamen på Asbury Parks boardwalk som i början av 1970-talet gav Springsteen löftet om en ljusare framtid.

Liksom i Köpenhamn är det första timmen som ger starkast intryck. Okej att «Independence Day» följd av «This Hard Land» känns exklusivt. Okej att «Rosalita» lyfter extranumren. Men de riktigt stora sakerna händer tidigt: «Born in the U.S.A.»… «Be True» över i «Sandy» över i «Atlantic City». Vi får «Prove it all Night» och, igen, Nils Lofgrens överjävliga gitarrsolo i «Because the Night».

Det är här Ullevi 4 juli blir en alldeles extraordinär kväll. Och det är här vi på allvar kan fundera på om andrakvällsregeln fortfarande gäller?

Svaret ska komma ett dygn senare, men… jag vet bara att Ullevi del två är något helt annat. Till exempel har både «Radio Nowhere» och «Dancing in the Dark» försvunnit (när hände det senast?), och alla de vilda korten är utbytta.

Springsteen visar att han har gått vidare och sedan är det upp till var och en att göra sina val. Det är helt enkelt en fråga om hur man vill ha anrättningen serverad. «Night» istället för «Born in the U.S.A.», «No Surrender» istället för «Radio Nowhere», «Backstreets» istället för «Sandy»… vad säger du?

Kanske var uppvisningen i fredags jämnare och mer direktverkande. Men så kommer det sagolika partiet «Backstreets» – «Roulette» – «Darkness on the Edge of Town» – «Janey, don’t you lose heart». Och senare hela helgens största mirakel och raritet: «Drive all Night», den kanske vackraste och mest desperata sång om kärlek Springsteen skrivit. Tiden står stilla, Clarence Clemons kan inte längre hålla tillbaka tårarna.

Så nära är det. Så känsligt, så hudlöst vackert.

Springsteen klockar in runt 2 timmar och 55 minuter båda kvällarna. Han rundar av hela härligheten med «Twist and Shout», som en passning till 1985 när Göteborgspubliken bokstavligen höll på att dansa sönder arenan till samma låt. Sedan säger Bruce Springsteen: «we love you, we’ll be seeing you».

Han har inte gett oss svaret på frågan om den oskrivna regeln. Men han ger oss ett löfte.

Oslo nästa!

Detta spelade Springsteen:

4 juli: Born in the U.S.A., Radio Nowhere, Out in the Street, Two Hearts, The Promised Land, Spirit in the Night, Be True, 4th of July, Asbury Park (Sandy), Atlantic City, Prove It All Night, Darlington County, Because the Night, Cadillac Ranch, Livin' in the Future, Mary's Place, Independence Day, This Hard Land, The Rising, Last to Die, Long Walk Home, Badlands, Hungry Heart, Seven Nights to Rock, Born to Run, Rosalita, Dancing in the Dark, American Land.

5 juli: Night, No Surrender, Lonesome Day, Hungry Heart, Summertime Blues, The Promised Land, Backstreets, Roulette, Darkness on the Edge of Town, Janey, Don't You Lose Heart, Waitin' on a Sunny Day, Working on the Highway, Because the Night, She's the One, Livin' in the Future, Mary's Place, I'm on Fire, Drive All Night, The Rising, Last to Die, Long Walk Home, Badlands, Girls in Their Summer Clothes, Thunder Road, Born to Run, Bobby Jean, American Land. Twist & Shout.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus