USA truer med aksjon mot Iran

USA truer med aksjon mot Iran
USA truer med aksjon mot Iran

<pRegimet i Teheran advarer om «ufattelige følger» av et angrep mot landet. USA truer med væpnet aksjon hvis Iran gjør alvor av trusler om å stenge Hormuzstredet ved innseilingen til Persiabukta.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abu Dhabi (NTB-Reuters-AFP):General Mohammad Ali Jafari, sjefen for Irans militære elitestyrke Revolusjonsgarden, sa i helgen at stredet kan bli stengt hvis Iran blir angrepet av en annen makt.

Russland frykter en katastrofe hvis USA eller Israel angriper Iran, sa en tjenestemann i utenriksdepartementet i Moskva onsdag. Ifølge amerikanske medier har israelske flygere trent på angrep mot kjernefysiske mål i Iran, og USAs skip er i kampberedskap.

– Alt dette er svært farlig, for hvis noen tyr til våpenmakt, kan det bli katastrofalt for hele Midtøsten, sa den ikke navngitte russiske tjenestemannen.

Han tilføyde at iranerne er villige til å vurdere forslag som seks stormakter har lagt fram om en stans i anrikningen av uran.

Atomvåpen

Anriket uran kan brukes til framstilling av atomvåpen. De fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd – USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike – la i juni sammen med Tyskland fram forslag om en pakke motytelser mot at iranerne stanser anrikningen.

– Iran har kommet med positive tilbakemeldinger om dette tilbudet, framholdt den russiske talsmannen onsdag. Regjeringen i Teheran fastholder samtidig at dens kjernefysiske program bare tjener fredelige hensikter og målet er å bygge atomkraftverk for å skaffe Iran strøm.

Men disse forsikringene møter skepsis i vestlige land, ikke minst etter at iranske ledere gjentatte ganger har kommet med truende uttalelser om Israel. President Mahmoud Ahmadinejad har sagt at den jødiske staten «bør fjernes fra kartet».

Hormuz

Som Israels viktigste allierte er amerikanerne sterkt bekymret over disse truslene. Men USA frykter også de alvorlige økonomiske konsekvensene av en eventuell iransk stengning av det strategisk uhyre viktige Hormuzstredet.

– Jeg tror ikke Iran vil forsøke å stanse trafikken gjennom Hormuz, og vi vil ikke la dem stenge stredet, sa viseadmiral Kevin Cosgriff, som er sjef for USAs femte flåte, i Abu Dhabi onsdag. Han la til at de amerikanske skipene om nødvendig vil forsvare seg med våpenmakt.

Tankskip som frakter olje fra landene rundt Persiabukta, må passere gjennom Hormuz. Iran er vedens fjerde største oljeprodusent, og frykt for forstyrrelser i landets eksport har bidratt til å drive oljeprisen opp i over 140 dollar fatet. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus