Frykter vannmangel

Vann har vært en kilde til konflikt i Midtøsten i årtier. Den palestinske  befolkningen har gjennomgående dårligere tilgang på vann enn israelern. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Vann har vært en kilde til konflikt i Midtøsten i årtier. Den palestinske befolkningen har gjennomgående dårligere tilgang på vann enn israelern. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMange palestinere bosatt på Vestbredden risikerer å ikke få nok drikkevann denne sommeren, ifølge en israelsk menneskerettsorganisasjon.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Vannmangelen kan få konsekvenser for økonomien og helsetilstanden for titusener av innbyggere i det palestinske området.

En viktig årsak til problemet er israelske myndigheters tendens til å nedprioritere behovene til palestinere i regionen, skriver organisasjonen B’Tselem i en uttalelse tirsdag.

En annen grunn til at vann er blitt mangelvare, er at befolkningen i Midtøsten har opplevd flere tørre år på rad.

Tankbiler

Vannforbruket per innbygger i de palestinske delene av Vestbredden er i dag 66 liter om dagen, kun to tredeler av det Verdens helseorganisasjon mener er et forsvarlig minimum. Til sammenligning er vannforbruket blant israelere 3,5 ganger så høyt som blant palestinerne.

Flere hundre tusen palestinere har ikke innlagt vann, og må derfor kjøpe den høyst nødvendige varen fra tankbiler, noe som er mellom tre og seks ganger så dyrt. Mange fattige familier henter vann fra brønner uten skikkelig vedlikehold, noe som fører til en oppblomstring av infeksjonssykdommer i fattige områder i løpet av sommermånedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bosettere

I rapporten refererer B’Tselem til et israelsk vannselskap som ifølge flere kilder reduserer vannforsyningen til palestinere på Vestbredden om sommeren, for å kunne dekke behovene til de israelske bosetterne i området.

Vanntyveri fører også til at tilførselen til innbyggere på Vestbredden reduseres. Tyveriene begås ofte av palestinere, men foregår i områder hvor Israel som okkupasjonsmakt har ansvar for å opprettholde lov og orden. (©NTB)