Norge anerkjenner ikke Zimbabwe-valget

Norge anerkjenner ikke Zimbabwe-valget
Norge anerkjenner ikke Zimbabwe-valget

<pNorge anerkjenner ikke presidentvalget i Zimbabwe eller en nyinnsettelse av Robert Mugabe som president, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er et valg som ikke oppfyller kravene til et fritt og rettferdig valg, og det er derfor et valg Norge i likhet med svært mange andre land ikke anerkjenner, sier Stoltenberg til NTB.

Norge er glad for den økende internasjonale fordømmelsen av mangelen på demokrati i Zimbabwe og oppfordrer Den afrikanske union til ikke å godkjenne fredagens valg. Stoltenberg håper en regional mekling kan fremme en politisk løsning på konflikten.

- Alle gode krefter må settes inn på å få til en politisk løsning. Det handler om å få til en form for overgangsløsning før det kan holdes frie valg med internasjonale observatører, sier han.

Fredagens andre runde i presidentvalget i Zimbabwe var preget av både trusler og tvang, og kun president Mugabe stilte etter at opposisjonskandidat Morgan Tsvangirai trakk seg.

Ifølge kilder i regjeringen vil Mugabe mest sannsynlig bli tatt i ed søndag for en ny presidentperiode.

- Norge vil ikke godkjenne en nyinnsettelse av Mugabe som president ettersom vi ikke godkjenner valget, understreker statsministeren.Regjeringen har imidlertid ingen planer om å hente hjem ambassadør Gunnar Føreland som en reaksjon på valget.

- Det er viktig at ambassadøren er der både som kontaktpunkt og lyttepunkt. Å kalle ham hjem vil bare isolere Zimbabwe enda mer og styrke Mugabe, mener Stoltenberg. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus