Tippeligaen tilbake i manesjen

Tippeligaen tilbake i manesjen
Tippeligaen tilbake i manesjen

<pHer er alt om kveldens fem kamper. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tippeligaen returnerer til den norske fotballmanesjen etter tre ukers EM-pause. I går tyvstartet Bodø/Glimt og Rosenborg den 11. runden med 1–1 på Aspmyra. I dag fortsetter det beste norsk fotball kan by på, med fem oppgjør.

Serieleder Stabæk starter operasjon overbevisning av sitt tittelkandidatur mot Tromsø, og i Aalesund utkjempes slaget om Møre og Romsdal. Tippeligaens ene representant i EM, svenske Fredrik Stoor, fikk et uhyggelig gjensyn med hverdagen da han ble utvist i går. Den andre, Roman Kienast, er også tilbake når HamKam får besøk av Brann. Hamars stolthet er i poengnød. I Drammen forsøker vårsesongens skuffelse Lillestrøm, ledet av duoen Grodås og Johnsen, å karre seg opp av bunnstriden.

Kampstart 18.00:

Stabæk–Tromsø

Stabæk gikk som eneste lag ubeseiret gjennom de første ti rundene, og hjemme på Nadderud er fire trepoengere av fire mulige innkassert. Leder serien med fem poeng ned til Fredrikstad og ni ned til de antatt sterkere gullrivalene Rosenborg, Brann og Viking. Spørsmålet alle stiller seg, er om bæringene holder løpet ut. I fjor ledet Stabæk med to poeng etter halvspilt serie, men en trøblete rekke med poengtap like etter ferien satte en stopper for gullambisjonene. Takler laget presset – og muligheten – i år?

Annenmann på årets toppscorerliste, Daniel Nannskog, scoret fire mål da Stabæk vant tilsvarende kamp 5–0 i fjor. Stabæk får tilbake Alanzinho, Annan og Segerström fra forrige tippeligakamp.

Tromsø, som tapte siste oppgjør før pausen, innehar 10. plassen. Tippeligaens nordligste mannskap har gjort seg bemerket som høstlag de to siste sesongene og rømt unna nedrykkstruslene. Mot Stabæk er Miika Koppinen og Martin Knutsen tvilsomme med hensyn til spill.

- Vi må huske at for å vinne en fotballkamp handler det om å løpe mye og komme først på ballen. Spesielt mot Stabæk blir dette viktig, sier trener Steinar Nilsen til til.no.

Dommer: Roy Helge Olsen

HamKam–Brann

Vertene HamKam er i dype vanskeligheter. Fra sin jumboplass har Arne Erlandsens lag fire poeng opp til trygg plass, og i cupen ble det fortjent tap mot 2. divisjonslaget Valdres FK i 2. runde. To poeng er plukket på de syv siste. Har imidlertid et godt tak på Brann hjemme på Briskeby: To av de siste tre er vunnet, og i 2006 reiste Brann fra Hamar som slakt etter 0–4. Skadeproblemene er avtagende for HamKam: I tillegg til EM-deltaker og Premier League-drømmer Kienast returnerer Haraldsen, Øren, Strand, Malmström og Pedersen.

Thorstein Helstad og Petter Vaagan Moen er tilbake på gamle trakter for Brann. Den regjerende seriemesteren tok ett poeng på sine to siste før ferien, og ligger på 6. plass.

Har bare tatt fem poeng på bortebane. Mot HamKam må trener Mjelde unnvære sentrale Bakke, Sigurdsson, Karadas og Einarsson. Publikumsfavoritt Huseklepp starter trolig på høyre kant.

- Jeg er ikke bekymret. Vi har spillere som er klare, og det er på ingen måte verdens undergang at vi har et par skader. I den grad noen av dem er ute, må de andre spillerne stå frem, sier Mons Ivar Mjelde til brann.no.

Dommer: Kjell Alseth

Strømsgodset–Lillestrøm

Strømsgodsets vårsesong svarte til forventningene. 9. plass etter 3-1-1 på Marienlyst danner grunnlaget for fornyet tippeligakontrakt. Mot Lillestrøm mangler toppscorer Nielsen, kaptein Aas og veteran Bergdølmo. Har ikke beseiret romerikslaget siden 1998.

Lillestrøm ble vårens skuffelse og ivaretaker av turbulens. Tom Nordlies erstattere, Frode Grodås og Erland Johnsen, fikk imidlertid en opptur med 3–0-seier over Aalesund rett før pausen. Bare målforskjellen skiller fra kvalifiseringsplass. Samtlige fire borteoppgjør er tapt. Bjørn Helge Riise, som har vært i Vålerengas søkelys, kan være tilbake på banen.

Erland Johnsen er optimistisk før høstsesongen, og er klar på målsettingen:

- Øvre halvdel. Og så skal vi kvalifisere oss for gruppespillet i UEFA-cupen, sier treneren til Nettavisen.

Dommer: Terje Hauge

Lyn–Viking

Lyn er i alvorlig pengetrøbbel, men laget har tilsynelatende ikke latt seg påvirke av utenomsportslig ståk. 4. plass er den sterke fasiten snaut halvveis etter ti av 15 mulige poeng på eget gress. Går til møtet med Viking med to strake seirer i bagasjen, men uten angriper Obiefule.

Gullfavoritt Viking har ikke innfridd forventningene. Holder 7. plassen, ni poeng bak Stabæk. Mangler stabilitet: Har maksimalt vunnet to kamper på rad før tapet har kommet. Gikk imidlertid seirende ut av begge fjorårets oppgjør med Lyn. Mangler Fillo og trolig Velicka til kveldens kamp, mens Ijeh og Myhre er spilleklare.

Dommer: Espen Berntsen

Kampstart 20.00:

Aalesund–Molde

Kampen om Møre og Romsdal finner sted i Aalesunds festning, Color Line Stadion. Vertene har samlet alle sine ni poeng hjemme, hvilket plasserer dem på kvalifiseringsplass. Fem av de siste seks har endt poengløse. Har sluppet inn flest mål av samtlige. Skiri, Brown, Pedersen og Selimovic er definitivt ute, mens en rekke spillere er usikre på spill.

De fire gangene Aalesund og Molde har møttes i eliteseriesammenheng, har lagene tatt fire poeng hver. Ingen av oppgjørene er vunnet av laget som har spilt hjemme.

Molde har ett poengs forsprang på fylkesrivalen. Presterer best på bortegress; Hoseth & co. er sammen med Fredrikstad seriens nest beste bortelag. Ingen betydelige skadeproblemer i Kjell Jonevrets tropp, som røk 1–4 for Brann i en treningskamp nylig.

- Det er et problem for oss at vi ikke gjør mål, det er det dette spillet handler om, sa trener Jonevret til Romsdals Budstikke etter tapet. Molde har scoret elleve mål på ti tippeligakamper.

Stor stemning ventes i det utsolgte lokaloppgjøret, som sendes på TV 2.

Dommer: Tommy Skjerven

Mandag 19.00: Fredrikstad–Vålerenga

Klikk for å få en større versjon.Klikk for å få en større versjon.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus