– Pakistansk etterretning sto bak Kabul-angrep

Carsten Thomassen, som mistet livet i angrepet, blir evakuert fra Hotell Serena. Foto: Scanpix
Carsten Thomassen, som mistet livet i angrepet, blir evakuert fra Hotell Serena. Foto: Scanpix

Mennene som sto bak angrepet mot hotell Serena i Kabul i januar, og attentatet mot president Hamid Karzai tre måneder senere, hadde bånd til pakistansk etterretning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hevder en talsmann for afghansk etterretning, som retter en anklagende pekefinger mot den pakistanske etterretningsorganisasjonen ISI.

Angrepet mot hotell Serena kostet åtte mennesker livet, blant dem Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen.

Attentatet mot Hamid Karzai under en militærparade i Kabul 27. april kostet tre mennesker livet, men den afghanske presidenten slapp uskadd fra det.

– Har beviser

– Etterforskningen, dokumentene vi fant og tilståelsene til de mistenkte som ble arrestert, viser at det var ISI som sto bak og organiserte attentatet mot Karzai, sier en talsmann for afghansk etterretning, Sayed Ansari.

Mobiltelefonene til flere av mennene som ble pågrepet etter attentatet, viste ifølge Ansari at de sto i tett kontakt med folk i Pakistan.

Kodene de benyttet i kommunikasjonen avslører ISIs medvirkning, sier han.

– Vi er sikre og overbevist på at ISI var involvert i attentatet, og at det også var kontakt mellom dem og mennene som angrep hotell Serena, sier Ansari.

Ingen kommentar

En talsmann for den pakistanske regjeringshæren, som kontrollerer ISI, ville onsdag ikke kommentere anklagene fra Kabul.

Utenriksdepartementet i Islamabad ville heller ikke gi svar på tiltale, men opplyste at de først ville se en utskrift av Ansaris uttalelser.

Tidligere i uka anklaget også en talsmann for Karzai, Homayun Hamidzada, en ikke navngitt utenlandsk etterretningsorganisasjon for å ha stått bak attentatet mot presidenten i april.

– Bevisene bærer stempelet til en viss utenlandsk etterretningsorganisasjon som vi tror sto bak dette angrepet, sa Hamidzada.

Al-Qaida

Lederen for afghansk etterretning, Amrullah Saleh, har tidligere hevdet at det var terrornettverket al-Qaida som sto bak forsøket på å drepe Karzai.

– Al-Qaidas rolle og medvirkning i angrepet er helt klar, sa Saleh i mai.

Etterretningssjefen hevdet videre at mannen som kjørte angriperne til hotell Serena, en afghansk politimann kjent som Homayun, også var hjernen bak attentatet mot Karzai.

Den samme Homayun ble drept da afghanske sikkerhetsstyrker slo til mot et hus i Kabul få dager etter attentatet mot Karzai.

Fire andre menn ble også drept etter angivelig å ha sprengt seg selv i lufta etter flere timers beleiring. (©NTB)

Personvernpolicy