Tror på tidenes beste OL

IOK-medlem Gerhard Heiberg tror OL i Beijing kan bli tidenes beste. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
IOK-medlem Gerhard Heiberg tror OL i Beijing kan bli tidenes beste. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

OL i Beijing blir tidenes beste, spår IOKs norske styremedlem Gerhard Heiberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

8. august er det klart for tidenes idrettsfest i Kina. I 16 dager vil milliarder av TV-seere følge verdens beste utøvere i kappestrid.

– Alt ligger vel til rette for at vi skal få være med på de beste olympiske leker som noen gang har vært arrangert, sier Heiberg til NTB.

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

– Kineserne har holdt tidsplanen, og vi er veldig fornøyd med forberedelsene.

OL er et gigantisk PR-prosjekt for de kinesiske myndighetene. Heiberg mener det var to grunner til at Beijing søkte OL: For at folket skulle samle seg rundt en stor begivenhet og at Kina skulle åpne seg for omverdenen.

– Jeg tror kineserne bruker denne anledningen til å vise hva de kan og står for, og at Kina er blitt en vanlig deltaker i det internasjonale samfunn. Jeg tror vi kan vente oss noe helt spesielt og spektakulært i Beijing i august, sier Heiberg.

Utøverprotester

Fram mot OL i Beijing har det vært store demonstrasjoner over hele verden mot politikken som føres i Kina. Heiberg er forberedt på at det kan komme flere protester under lekene.

Men han håper utøverne vil respektere Den internasjonale olympiske komités (IOK) OL-charter som forbyr politiske markeringer på arenaene.

– OL er for utøverne. De må få kunne forberede seg og konkurrere i fred og ro, og være unntatt fra å ha politiske synspunkter på arenaene eller andre olympiske steder. Vi har sagt at de er fri til å ha sine meninger utenfor og overfor mediene når som helst, men at det bør holdes unna arenaene.

– Det er et prinsipp som ikke er nytt, det har alltid vært der. Jeg håper dette respekteres av utøverne også i Beijing, sier Heiberg.

Men han vil ikke si noe om hva slags reaksjon slike protester kan medføre.

– Vi vil nødig snakke om sanksjoner og har ikke ønsket å gå inn på det. Vi appellerer til utøverne om å følge det olympiske charter.

Forurensing og varme

Beijing er blant verdens mest forurensede byer. Flere utøvere, spesielt fra utholdenhetsidrettene, har uttrykt skepsis på grunn av den dårlige luftkvaliteten.

Taxi-kø utenfor Terminal 3 på den internasjonale flyplassen i Beijing. Foto: ScanpixTaxi-kø utenfor Terminal 3 på den internasjonale flyplassen i Beijing. Foto: Scanpix

– Jeg tror ikke forurensing blir noe problem. De kommer til å stoppe bedrifter som forurenser én måned før åpningsseremonien. De skal også kutte ut i hvert fall halvparten av bilparken under OL, forteller Heiberg.

Varmen kan også skape utfordringer for utøverne. Gjennomsnittstemperaturen i den kinesiske hovedstaden er på rundt 30 grader i august.

– Varmen kan det ikke gjøres noe med, men det er vi vant til. Vi hadde ganske kraftig varme i Atlanta og i Aten, og det vil vi få i Beijing. Om nødvendig får vi starte maraton klokken 5-6 om morgenen for å unngå den verste varmen, sier Heiberg til NTB.

Personvernpolicy