- Gud er kvinne og mann

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
 Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det gamle testamentet lar oss omtale Gud som kvinne, hevder norsk teolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsker Hanne Løland har skrevet en avhandling om språket i Det gamle testamentet, og prøver å rydde opp i debatten om Gud og kjønn, melder forskning.no.

- Vårt språk om Gud er med på å forme våre forestillinger om Gud, sier Løland til nettstedet.

Hun er ansatt ved Det teologiske Menighetsfakultetet.

Siden 70-tallet har det pågått en debatt om Gud og kjønn både i fagteologien og kirken. Forskerne har lett etter tekster og tradisjoner der Gud også omtales i «kvinnelig språk og bilder». Disse mener man å kunne påvise blant annet i Det gamle testamentet (GT). Nå skriker jeg som en fødende kvinne, jeg fnyser og snapper etter været.

Tre gammeltestamentlige tekster fra Jesaia, 42:13-14 , 46:3-4 og 49:14-14, står sentralt i Lølands avhandling «Silent or Salient Gender? The Interpretation of Gendered God-Language in the Hebrew Bible, Exemplified in Isaiah 42, 46 and 49».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bare tenk på hvordan Gud omtaler seg selv som en fødende og skrikende kvinne i Jesaia 42. I kapittel 49 sammenlignes Gud med en mor som ikke kan glemme sitt diende spedbarn, sier Løland til forskning.no.

Hun konkluderer med at det i GT ikke er noen prinsipiell forskjell mellom å omtale Gud med kvinnelige eller mannlige bilder. Kan en kvinne glemme sitt diende barn og ikke ha ømhet for sønnen hun fødte? Og selv om en mor kan glemme, så vil jeg aldri glemme deg.

Løland mener videre at det ikke er noen prinsipiell forskjell mellom metaforer og sammenligninger i det gamle testamentet.

- Dette er en viktig nyansering også i den aktuelle debatten om gudsspråk, fordi flere hevder at vi for eksempel kan sammenligne Gud med mor, men ikke tiltale Gud som mor, sier hun til forskning.no.

- Det er på tide at dette skillet forsvinner. Nyanser kan revolusjonere vårt syn på Gud.

Løland har mottatt prestisjetunge The John Templeton Award for Theological Promise for sin forskning.