7000 mål svidd av

<p>Det brant onsdag formiddag kraftig i skogen langs riksvei 413 i Froland kommune i Aust-Agder. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX</p>
Det brant onsdag formiddag kraftig i skogen langs riksvei 413 i Froland kommune i Aust-Agder. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

Skogbrannen i Froland i Aust-Agder har trolig svidd av 7000 mål til nå. Den store røykutviklingen gjør at kommandosentralen onsdag kveld ble flyttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et slukningshelikopter på vei inn i skogbrannområdet ved Valle i Froland kommune i Aust-Agder onsdag. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIXEt slukningshelikopter på vei inn i skogbrannområdet ved Valle i Froland kommune i Aust-Agder onsdag. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

Sentralen ble flyttet fra Mykland til Eikely, om lag tre mil unna. Også de av de rundt 50 evakuerte som ikke bor hos familie eller venner, skal oppholde seg her, opplyser ordfører Sigmund Pedersen i Froland kommune til NTB.

– Det ser ut som brannen har roet seg noe, iallfall nær bebyggelse, sier Pettersen.

Ny brann

Brannen er uoversiktlig, og slukningsarbeidet er vanskelig. Det begynte onsdag ettermiddag å brenne ved Belland i Ytre Lauvrak.

– Vi er usikre på om det skyldes den første brannen eller om det er en egen antennelse. Men vi er redde for at det skyldes den første brannen, og at den har smittet over en ganske lang strekning, forteller brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder brannvesen.

Opptil fire brannhelikoptre deltok i slukkingsarbeidet onsdag kveld.

– En brann som dette kan nok bare slukkes ved bruk av helikopter. Den er så omfattende at å slukke den med manuell kraft vil ta lang tid. Årsaken til at den har spredd seg så fort, er at det har vært sterk vind i to dager. Hvis vinden hadde løyet, kunne vi trolig ha slukket den på et par timer med helikopter. Men sånn ser det ikke ut nå, sier brannsjefen.

Samtidig gjør den store røykutviklingen arbeidet vanskelig for pilotene, som har vansker med å se hvor de skal droppe vann.

Fare for bebyggelse

Ingen hadde onsdag ettermiddag full oversikt over brannens omfang, men verst har det gått ut over området rund Mykland.

Til nå er 49 personer evakuert fra sine hjem i grendene Mykland og Valle. Evakuering av flere blir vurdert fortløpende.

– Vi kommer til å ta kontakt med i hvert fall to grender til, som kan bli rammet av skogbrannen, sa ordføreren under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

300 mannskaper

Brannen startet vest for Mykland sentrum i 15.30-tiden mandag. Først spredte den seg nordover, og minst ti hytter skal ha brent ned. Natt til onsdag spredte brannen seg videre mot boligområdene i Mykland sentrum. Da ble folk her evakuert. Store innsatsstyrker er satt inn for å redde bebyggelsen i området.

Totalt rundt 200 mannskaper deltok onsdag ettermiddag i slukningsarbeidet. Fram mot natten vil dette øke til 300, får NTB opplyst fra Sivilforsvaret på stedet.

Meteorologisk institutt melder om fortsatt meget stor skogbrannfare i store deler av Sørøst-Norge. Mange steder har det knapt kommet en regndråpe siden 17. mai. Men meteorologene melder at det kan komme enkelte regnbyger i indre deler av Aust-Agder onsdag. (©NTB)

En av de verste

Skogbrannen som raser i Froland i Aust-Agder, ligger an til å bli blant de ti verste i nyere tid, ifølge forsikringsselskapet Skogbrand.

Til nå er et område på anslagsvis 6.000 dekar tatt av flammene.

– Selv en skogbrann på noen hundre mål må regnes som stort i Norge. Sånn det ser ut nå, ligger brannen i Froland an til å bli blant de mellom fem og ti største etter krigen, sier administrerende direktør Inge Fjalestad i Skogbrand til NTB.

Han tar forbehold om hvor store deler av brannområdet som det er skogvekst på.

Opptil 18 millioner i erstatning

Skogbrand er skogeiernes eget forsikringsselskap, og har forsikringen for rundt 70 prosent av skogeierne på Østlandet.

– I snitt ligger forsikringsutbetalingene på mellom 1.000 og 3.000 kroner per mål med brent skog, forteller Fjalestad.

Det betyr at brannen i Froland kan utløse mellom 6 og 18 millioner kroner i erstatning.

– Denne brannen er ekstra dramatisk fordi brannen har tatt boliger, understreker Skogbrand-direktøren.

9.000 dekar i Elverum

Den største brannen etter krigen var i Elverum i 1976. En brann i en søppelfylling førte til at 9.000 dekar skog gikk tapt. Samme år brant mellom 4.000 og 5.000 dekar skog ned i Heddal i Telemark.

2006 var også et alvorlig brannår, med rundt 3.000 dekar nedbrent skog i både Stange og Våler i Hedmark.

Brannen i Nissedal i Telemark tidligere i år ser ut til å ha skadet rundt 4.000 mål. (©NTB)

Personvernpolicy