Sikkerhetsrådet besøker Darfur

<div class="viewNews">En 14 år gammel flyktning fra Darfur forhandler om transport av sine matvarer i en leir i Tsjad. En delegasjon fra FNs sikkerhetsråd besøkte torsdag en leir i Darfur. Foto: Scanpix/Finbarr O'Reilly</div>
En 14 år gammel flyktning fra Darfur forhandler om transport av sine matvarer i en leir i Tsjad. En delegasjon fra FNs sikkerhetsråd besøkte torsdag en leir i Darfur. Foto: Scanpix/Finbarr O'Reilly

FNs sikkerhetsråd fikk et førstehånds inntrykk av den brutale konflikten i Darfur torsdag. De besøkte blant annet en leir der matrasjonene er halvert på grunn av voldsepisoder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under sitt besøk i den krigsherjede regionen i Sudan møtte delegasjonen representanter for FNs og Den afrikanske unions fredsstyrke som ennå ikke er kommet opp i sin fulle styrke på 26.000 mann.

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Styrken som har til oppgave å beskytte sivile i de mange leirene for interne flyktninger, består foreløpig bare av 9.000 soldater.

Delegasjonen besøkte blant annet Zamzam-leiren ved El Fasher der de møtte noen av 62.000 mennesker som er fordrevet fra sine hjem.

Tigget om mat

Mens de snakket med folk i leiren, sto andre utenfor piggtrådgjerdet med utstrakte hender og tigget om mat. Andre hadde plakater med slagord for fred.

En talskvinne for FNs matvareprogram, Emilia Casella, sa at de har måttet halvere matrasjonene fordi lastebilene deres stadig blir overfalt av banditter.

Den sørafrikanske FN-ambassadøren Dumisani Kumalo sa han var frustrert over besøket og at flere i delegasjonen hadde klaget over at de fikk for lite tid i leiren. Den britiske ambassadøren John Sawers var den eneste som tok en tur utenfor piggtråden.

Kumalo sa at det er et klart inntrykk i FN-hovedkvarteret at Sudans regjering er ansvarlig for mange av problemene, er det også klart at FN-AU-fredsstyrken ikke har fått nok ressurser.

Ber om beskyttelse

– Folk i leirene sier til oss at FN må beskytte dem. Men med hva, sa Kumalo og anklaget det internasjonale samfunnet for manglende støtte.

En vesentlig hindring er at Sudan nekter å godta soldater fra land utenfor Afrika i fredsstyrken.

Men Sawers sier at en talsmann for Sudans president lovte onsdag at styrker fra Thailand og Nepal kan komme etter at soldater fra Etiopia og Egypt har kommet.

I tillegg til at styrken ennå bare har en tredel av de soldatene den etter planen skal bestå av, mangler den også viktig utstyr som angrepshelikoptre, overvåkingsfly, transporthelikoptre, militære ingeniører og logistisk støtte.

I en dyster rapport til Sikkerhetsrådet i april framgår det at situasjonen i Darfur blir stadig verre etter hvert som volden og sammenstøtene øker, med titusener flere mennesker på flukt som resultat. (©NTB)

Personvernpolicy