Må bli i fengsel i Bolivia

De tre kokainsiktede norske kvinnene må forbli i fengsel i Bolivia inntil saken kommer opp i rettsapparatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre norske kvinner på 17, 18 og 21 år sitter fengslet i byen Cochabamba, siktet for smugling av 22,5 kilo kokain.

Fredag ble det avklart i et fengslingsmøte at de tre må forbli i fengsel til saken kommer opp for domstolene, skriver Dagbladet.no.

Ifølge Aftenposten.no vil saken komme opp i rettsapparatet om cirka seks måneder.

Frykter at de rømmer

De tre kvinnenes forsvarere ba om løslatelse, men ble avvist fordi påtalemyndigheten frykter at kvinnene vil benytte sjansen til å forlate landet hvis de settes fri.

– Jentene har verken fast bopel, familie, arbeid eller noe annet som binder dem til landet, uttalte dommeren ifølge VG Nett.

Dommeren viste til at kvinnene ble tatt på fersk gjerning med kokainen. Han la ikke vekt på at den yngste kvinnen er 17 år, fordi boliviansk lov har en kriminell lavalder på 16 år.

Fengslingsmøtet skulle ha startet klokken 21.15 norsk tid fredag kveld, men ble utsatt fordi dommeren satt fast i trafikken. Møtet var over ved 0.30-tiden natt til lørdag. Kvinnene var tydelig nedbrutte etter avgjørelsen.

Barnefaren til stede

De tre kvinnene var tildekket med hettegensere da de ankom rettslokalet fredag. Den eldste kvinnens to år gamle barn ble tatt hånd om av norske diplomater som var til stede. Til stede var også toåringens far sammen med en annen norsk kvinne. I tillegg var 18-åringens far til stede under fengslingsmøtet.

De tre kvinnene har skiftet ut sine lokale forsvarere. Et norsk advokatkontor har engasjert to nye bolivianske forsvarere. Williams Espinoza Cassia forsvarer nå de to yngste kvinnene, mens Juan Carlos Samvatierra forsvarer 21-åringen.

Maksimumsstraffen for narkotikasmugling i Bolivia er 25 år. Politiet mener de tre norske kvinnene med fullt overlegg forsøkte å smugle stoffet til Norge.

Skylder på andre

Kokainen som ble funnet i de tre kvinnenes bagasje er bare småtteri i boliviansk sammenheng. Hittil i år har landets politi beslaglagt 9 tonn kokain i smuglerforsøk.

De to yngste kvinnenes forsvarer mener imidlertid at det er et annet par – en norsk skuespiller med en boliviansk kjæreste – som er etterlyst i Bolivia, som har skylden.

– Dette paret er på flukt fra myndighetene i Bolivia, men vi er overbevist om at de har et ansvar for det som er foregått i denne saken. Det er de som har trukket mine klienter uforskyldt inn i den, sier Espinoza.

Dette kjæresteparet står oppført med adresser i Oslo, men har den siste tiden oppholdt seg i Bolivia. På nettet har den norske kvinnen oppgitt at hun er i Bolivia for å jobbe, studere og danse. Det var denne skuespilleren de tre pågrepne besøkte under oppholdet i Bolivia.

21-åringen

Espinoza mener at de tre kvinnene er blitt lurt. Advokaten, som forsvarer de to yngste, mener imidlertid at den eldste av dem har et ansvar.

–21-åringen er eldst og er mer ansvarlig for sine handlinger. Hun kan språket og kan kommunisere med folk her i Bolivia. De to yngste kan ikke et ord spansk. Det er derfor vanskelig å tenke seg at de kan utføre kriminelle handlinger her i landet, sier Espinoza til NRK.

Forsvarerne vil nå be dommeren om at deres klienter løslates mot meldeplikt inntil saken kommer opp for retten. (©NTB)

Personvernpolicy