Oljefondet eier klasebombeaksjer

<p> Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet inviterte alle deltagende land til Oslo da den internasjonale klasebombekonferansen ble avsluttet i Dublin fredag. Foto: Trygve Mellvang-Berg/SCANPIX</p>
 Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet inviterte alle deltagende land til Oslo da den internasjonale klasebombekonferansen ble avsluttet i Dublin fredag. Foto: Trygve Mellvang-Berg/SCANPIX

Oljefondet eier aksjer i minst én produsent av klasevåpen som nå blir forbudt etter den ferske forbudsavtalen. Lederen av Etikkrådet varsler full gjennomgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved nyttår hadde Statens pensjonsfond – utland (Oljefondet) en investering på over 1 million kroner i den amerikanske våpenprodusenten Textron, som lager klaseammunisjonen BLU 108.

Da Oljefondets etikkråd gikk igjennom fondets portefølje i 2005 og ekskluderte våpenprodusenter som lager klaseammunisjon med uakseptable humanitære følger, ble BLU 108 vurdert til å være et tilstrekkelig humant våpen til at Textron ikke havnet på eksklusjonslisten.

Men med den nye definisjonen av klasevåpen man ble enige om i Dublin denne uken, faller BLU 108 innenfor forbudet.

– Flere kan bli ekskludert

Ammunisjonen, som har vært regnet som den mest moderne i sitt slag, har bare vært i bruk en gang, under Irak-krigen i 2003. Ifølge produsenten av våpenet skal blindgjengerprosenten være svært lav, men ny informasjon fra områdene hvor den er blitt brukt, viser det motsatte.

Lederen av etikkrådet, Gro Nystuen, sier til NTB at denne informasjonen ikke var kjent i 2005.

– Heller ikke organisasjonene som følger dette tett, hadde denne informasjonen da, sier hun.

Nystuen varsler nå en ny gjennomgang av Oljefondets portefølje basert på definisjonen i den ferske avtalen.

– Ja, selvfølgelig. Vi må forholde oss til dette. Og det kan være flere enn Textron som kan bli ekskludert, sier Nystuen.

Erstatning

På hjemmesiden til Textron skrytes det av at BLU 108 er et «smart» våpen som har dokumentert bruk fra kamphandlinger i Irak. Med hensyn til spesifikasjoner om målsøking og selvdestruksjon har våpenet blitt presentert som «dit vi skal», ifølge kilder i Utenriksdepartementet.

Våpenet skal også ha vært et alternativ som erstatning for gammel klaseammunisjon med veldokumenterte skadevirkninger.

Men fotodokumentasjon som ble lagt fram blant annet på konferansen i Dublin, har skjøvet det moderne våpenet ut i kulden. Dokumentasjonen bidro trolig til å stramme inn teksten som til slutt ble vedtatt av de forhandlende statene. (©NTB)

Personvernpolicy