Meny

Tror nynorsken dør

Izzet Celasin, Arne Torp, og Helene Uri i samtale i Kulturhuset Banken i Lillehammer onsdag om hvordan det norske språk er om 100 år. Norsk Litteraturfestival varer frem til søndag 1. juni. Foto: Geir Olsen / SCANPIX
Izzet Celasin, Arne Torp, og Helene Uri i samtale i Kulturhuset Banken i Lillehammer onsdag om hvordan det norske språk er om 100 år. Norsk Litteraturfestival varer frem til søndag 1. juni. Foto: Geir Olsen / SCANPIX
Om 100 år er det veldig mye engelsk i det norske språket, mens nynorsken er død. Det spår tre norske språkeksperter.

Helene Uri var med i debatten i Kulturhuset Banken i Lillehammer onsdag om hvordan det norske språk er om 100 år. Norsk Litteraturfestival varer frem til søndag 1. juni. Foto: Geir Olsen / SCANPIXHelene Uri var med i debatten i Kulturhuset Banken i Lillehammer onsdag om hvordan det norske språk er om 100 år. Norsk Litteraturfestival varer frem til søndag 1. juni. Foto: Geir Olsen / SCANPIX

Lillehammer (ABC Nyheter - Leif Gjerstad): - Verst er situasjonen for nynorsk. Som levende språk på riksplan har nynorsken neppe noen framtid. Det er det eneste språk jeg kjenner som folk skryter av at de ikke kan, så om 100 år er nok nynorsken død, spår Arne Torp, førsteamanuensis i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Oslo. Men et lite forbehold tar han, om nynorskens framtidige skjebne:

- Selv om den ikke lever i samfunnet, har jeg tro på at den kan overleve i litteraturen.

Et av verdens største språk

Sammen med forfatterne Helene Uri og Izzet Celasin diskuterte Torp det norske språks framtid, på Litteraturfestivalen i Lillehammer onsdag. Et fokus som litt spissformulert munnet ut i spørsmålet om det finnes noe norsk språk om 100 år?

- Helt sikkert, slår forfatter og språkforsker Helene Uri fast. Riktignok opplyser hun om at det på verdensbasis dør om lag ett språk i uka, men ifølge Uri handler dette om de minste språkene, gjerne uten skriftspråk.

- Selv om Norge er et lite land, er norsk blant de større språkene. Det finnes et sted mellom 6-7000 språk på kloden, og det norske er blant de 150 største, forteller Helene Uri.

Holdningene avgjør

Men selv om hun er overbevist om at det norske språket lever også om 100 år, så er hun klar på at det vil ha et helt annet uttrykk enn i dag.

- Det vil komme stadig mer engelsk inn i språket vårt, og innenfor bestemte deler av språket vil terminologien være nesten helt engelskbasert. Samtidig som også innvandrerspråkene vil sette sitt tydelige preg på framtidens norske språk. Men det som er mest avgjørende for utviklingen framover, vil være språkbrukernes holdninger. Derfor er også en aktiv og god kulturpolitikk veldig viktig, dersom man ønsker å styrke norsken best mulig, sier Helene Uri.

Siste generasjon

Om hun har tro på norskens framtid, er hun langt mindre optimistisk på vegne av det skandinaviske språkfellesskapet.

- Vi er nok den siste generasjonen som kan forstå de andre skandinaviske språkene uten spesialopplæring, sier Helene Uri. Og for forkjempere for det norske språket er dette dårlig nytt, mener Uri.

- Skal vi kjempe for å redusere den engelske innflytelsen på vårt språk, så står vi mye sterkere i kampen hvis vi beholder de tette forbindelsene til de andre skandinaviske språkene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus