Innsjø stiger faretruende

<p>I Kina har det dannet seg mange nye innsjøer etter jordskjelvet, og man frykter nå at demningene skal bryte sammen og skape oversvømmelser. (Foto: Scanpix) </p>
I Kina har det dannet seg mange nye innsjøer etter jordskjelvet, og man frykter nå at demningene skal bryte sammen og skape oversvømmelser. (Foto: Scanpix)

Kinesiske soldater med sprengstoff forsøker å ta seg fram til en innsjø som er skapt av jordskjelvet. Innsjøen truer store områder i Sichuan-provinsen med en ny katastrofe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som over 1.500 soldater var på vei til den enorme innsjøen Tangjiashan, ble det sørvestlige Kina rammet av et nytt kraftig etterskjelv søndag. Over 70.000 hus raste sammen, ett menneske omkom og om lag 400 ble skadd i skjelvet som ble målt til en styrke på 5,8.

Men det er ikke bare etterskjelvene som truer den hardt prøvede befolkningen i Sichuan-provinsen. En av de største bekymringene er nå at mange innsjøer som er dannet som følge av skjelvet skal føre til store oversvømmelser hvis demningene bryter sammen.

Faren er spesielt stor ved Tangjiashan, som oppsto etter at store jordmasser blokkerte en elv bare 3,2 kilometer fra Beichuan – en by som ble så ødelagt i skjelvet at den må bygges opp et helt annet sted.

Innsjøen er nå 723 meter dyp, etter at den steg med ytterligere to meter lørdag.

Vil sprenge

Hver av soldatene som søndag marsjerte mot innsjøen, hadde med seg 10 kilo sprengstoff som skal brukes til å sprenge hull i jord- og steinmassene før den brister og enorme vannmasser renner mot befolkede områder.

20.000 mennesker er allerede evakuert fra området der det finnes i alt 19 dammer som er dannet som følge av skjelvet.

– Det er skremmende vanskelig å håndtere en innsjø dannet av jordskjelvet fordi den er uforutsigbar, både når det gjelder form og tidspunkt for når den kan bryte gjennom demningene, sa Kinas viseminister for vannressurser, E Jingpin, søndag.

Hvis denne dammen brister, kan jordmassene rundt flere andre innsjøer lenger nede i elven også gi etter.

Stor frykt

Selv om myndighetene har forsikret innbyggerne om at det vil være trygt å sprenge åpninger i de nye innsjøene, frykter folk i området det verste.

– Om natten kan du høre rumlingen fra jordskredene rundt her og noen ganger jordskjelv. Vi ser også at vannet stiger, så vi føler oss truet her, sier Yang Daifu, en bonde på 70 år som nå bor i et av de mange blå teltene som myndighetene har satt opp til overlevende.

Det var søndag kraftig regnvær og tåke i katastrofeområdet, noe som gjorde det umulig å nå fram til innsjøen med fly. Om en måned starter regntiden, og innen den tid må problemet med dammene være løst, ifølge viseminister E Jingpin.

Også vanlige demninger kan komme til å briste som følge av skjelvet.

– 69 demninger i Sichuan-provinsen står i fare for å bryte sammen. Det er også frykt for at 310 andre demninger skal gi etter, opplyser viseministeren. Myndighetene har tappet ned 69 vannreservoarer for å minske trykket mot demningene.

Selv om det snart er to uker siden skjelvet, er det fortsatt enkelte som blir funnet i live i ruinene. Fredag ble en delvis lam mann på 80 år gravd ut fra et sammenrast hus. Han overlevde fordi han var blitt matet av sin kone, meldte kinesisk fjernsyn.

Over 80.000 mennesker kan ha omkommet i skjelvet 12. mai. (©NTB)

Personvernpolicy