Storfornøyd!

Storfornøyd!
Storfornøyd!

«Vi har vunnet!» ropte Maria Haukaas Storeng da hun kom tilbake til hotellet etter lørdagens finale i Eurovision Song Contest i Beograd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden hun og det norske teamet hadde en plassering blant de fem beste som mål for kvelden, ser de femteplassen som en seier.

Norge ble best i Vest-Europa - etter Russland kom Ukraina, Hellas og Armenia. En gammel Grand Prix-stormakt som Storbritannia fikk bare 14 poeng, og havnet på delt sisteplass, sammen med Tyskland og Polen.

Russland vant


Dima Bilan fra Russland kan smykke seg med tittelen årets Grand Prix-vinner. Natt til søndag sang han vinnerlåten for «Believe» i en fullsatt Beograd Arena i Serbia. Det var en passelig revansj for den russiske popsangeren, som kom på andreplass etter finske monsterrockere i 2006.

Allerede i morgen reiser den norske delegasjonen hjem fra Beograd, og Maria Haukaas Storeng gleder seg til å se kjæresten og katten sin igjen.

Leder for den norske Grand Prix-klubben, Morten Thomassen, var godt fornøyd med Norges resultat i år.

Han mener den gode norske plasseringen viser at Maria Haukaas Storeng og teamet til NRK har gjort en svært solid jobb i år, både i forkant og under prøvene i Beograd.

Delte meninger om vinneren


Stemningen blant grand prix-fans i salen var blandet da det mot slutten ble klart at årets seier gikk til Russland.

Selv om «Believe» var en av forhåndsfavorittene, mente særlig vesteuropeiske fans at den fikk stemmer mer på grunn av godt naboskap østeuropeiske land imellom enn fordi det var den beste låten i år.

At land med historiske bånd til hverandre er gavmilde med poengene i Grand Prix-sammenheng er imidlertid ikke noe nytt av året.

Også Norge har gavmilde naboer, og fikk hele 12 poeng av Sverige og Finland.

Stor skuffelse i Sverige


Sverige var også en storfavoritt i forkant av lørdagens finale, men endte på en overraskende delt attendeplass sammen med Frankrike.

Skuffelsen hos svenske fans i salen var åpenbar da Sveriges bidrag bare fikk spredte og lave poeng, med unntak av en tolver fra Malta.

Det blir også opplyst at Sverige med nød og neppe kom seg videre til finale fra årets andre semifinale.

Svenskenes bidrag kom med på bakgrunn av jurystemmer. Hadde bare telefonstemmene vært avgjørende, ville Makedonia fått bli med i finalen på Sveriges bekostning. (©NTB)

Personvernpolicy